Какво да знаем за храненето на рибката?

Младите акваристи трябва да са наясно с храненето на рибките

Правилното хранене е есенциална част от поддръжката на здравословна атмосфера в аквариума. Новопостъпилите акваристи вероятно могат да се шашнат от избора на храни за аквариумни рибки на пазара – особено когато има толкова противоречащи си мнения за всяка една от тях. Макар по правило водните обитатели да не са тъй капризни, съществуват определени породно-свързани хранителни нужди.

Видове храна за рибки

Храните за декоративните рибки са страшно вариращи от една до друга. Най-разпространената на пазара е предлаганата във форма на люспи. Тя е достъпна, евтина и обикновено задоволява нуждите на животните. Вероятно ще се приема с охота. По-напредналите акваристи обаче споделят мнението, че люспите трябва да се избягват. Първата причина е бързото им разграждане във водата на аквариума и вследствие замърсяването ѝ. Втората – когато рибките се насочат към повърхността на аквариума, за да поемат насипаните люспи, те поглъщат въздух заедно с тях, което в по-късен етап води до проблеми с плавателния мехур и др.

Пелетите предлагат по-дълго време на разграждане, за да може рибките да смогнат да се нахранят, преди частиците да са се превърнали в замърсител. Освен това пелетите веднага потъват и не създават шанс за поглъщане на въздух, плавайки по повърхността. Пелетите се ядат бавно от животните и снижават риска доминантните риби да изяждат повечето предлаган материал. Имайте предвид размера на пелетите да е съобразен с вашите видове рибки, а оттам нататък формите са въпрос на въображение.

Замразените храни са високо ценени от акваристите. Те се доближават най-много до естественото хранене на рибките, без да се налага да отглеждате живи червеи във всекидневната си. В замразените храни може да се съдържат кървав червей, черен червей, дафния, скариди. Качеството им не се разваля дори след дълъг престой във фризера, а хранителните им показатели са отлични.

Живата храна е последният вид, която можете да изберете при хранене на аквариумни рибки. Макар и най-оптимална за животните, тъй като имитира естественото им хранене, тя е трудна за поддръжка. Повечето фенове на тази опция залагат на отглеждането на бял червей и дафния, тъй като са невзискателни. Някои комарни ларвни форми могат да носят със себе си векторно пренасяни заболявания, затова бъдете внимателни.

Качество

Подберете внимателно храната на своята рибка

От какво се прави храната за рибки? Общо взето от всичко. Когато гледаме етикетите, трябва да изберем храната с най-малко количество запълващ материал (филър) – подобно на тази за кучета и котки. Погледнете какво стои на първо място в списъка – това е хранителната съставка с най-голямо количество. Не се задоволявайте с надписи като рибен материал, рибни остатъци и подобни – търсете специфични съставки. Избягвайте предлаганите храни по супермаркетите.

Схема на хранене

Кога и по колко да храним рибките? По правило младите индивиди трябва да се хранят много по-богато и често от възрастните, за да бъде стимулиран здравословния им растеж. Възрастните риби могат да бъдат хранени дори веднъж дневно. Въпрос на стопанина е да намери оптималната за него и рибките схема на хранене и дали иска да имитира естествените им условия – при тази опция се препоръчва по-рядко хранене. Видът на рибките също има роля в определянето на кога и колко. Анциструсите, например, гризат дървесен материал и водорасли непрекъснато е дивите си местообитания, същото се отнася и за златните рибки. Въпросните индивиди обаче не само ще приемат материал – те и ще отделят по-усилено от другите видове, което трябва да бъде взето предвид. Акваристите, имащи желание да размножават животни, трябва да се концентрират към по-обилно хранене, тъй като това стимулира желанието за репродукция. Съществува правило за количеството храна - ако до 10 минути водните обитатели не са изяли всичко предложено, значи трябва да дадете по-малко.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати