Витамините и минералите в диетата на коня

Хранене на кон

Крайъгълният камък на доброто хранене е балансирана диета. Това представлява диета, предоставяща серията от основни хранителни вещества, от които конят се нуждае всеки ден, без да се индуцира излишък или недостатък. Осигуряването на адекватно количество енергия, белтъчини, въглехидрати (включително влакнини) и липиди (масла и мазнини) е лесно, но голямо предизвикателство за коневъдите се оказва задоволяването на изискванията за витамини и минерали. Прясната трева и консервираните фуражи като сено са винаги дефицитни откъм някой основен минерал (в случая на сеното – и на витамини), без значение колко добре се съхранява и преработва фуражът.

Каквo са витамините и минералите?

Витамините и минералите са класифицирани като основни микронутриенти, тъй като те се изискват в минимални количества, в сравнение с въглехидратите или протеините (макронутриентите). Недостатъкът на витамини и минерали причинява дисбаланс в организма и винаги се експресира със заболявания при конете, а и при хората.

Витамините вършат най-разнообразни дейности в организма. Те са задължителни за правилното хранене на кон. Мастноразтворимите витамини включват витамин А, витамин D, витамин Е и витамин К, а водоразтворимите витамини - витамин С и витамин В-комплекс. Макар да смятаме хранителни добавки от витамини като претенциозни стимулатори на здравето, инструменти за тонизиране или детоксикация, истината е, че наличността им в тялото на животните е от съществено значение за основното добро здраве.

Минералите са неорганични елементи, имащи широк спектър от функции в тялото – те отговарят за здравината на кости и зъби, балансиране на телесните течности, компоненти са на ензимите и поддържат клетъчната активност.

Тези вещества съставляват около 4% от телесното тегло на коня. Поради начина, по който се абсорбират, те взаимодействат по сложни начини и съотношенията им в диетата са толкова важни, колкото и действителния прием. Някои минерали са токсични в излишък и количествата на добавките винаги трябва да се изчисляват внимателно.

Основните макроминерали (необходими в грамове дневно) включват калций, фосфор, магнезий, сяра, калий, натрий и хлор. Към микроминералите (чието изискване е в милиграми дневно) се включват цинк, мед, желязо, селен, йод, манган и кобалт.

Как да се съхранят правилните нива на витамини и минерали?

Хранене на кон

Най-здравословното хранене на коне и понита е базирана на фуражно хранене, подпомогнато с витамини и минерално-обогатени концентрати или с балансирано включване на добавки, компенсиращи това, което не може да бъде осигурено от фуража.

Най-безопасният и най-полезен начин за допълване на основните микронутриенти е с добре формулирана мултивитаминна и минерална добавка. Те могат да се дават смесени с малко плява или храна за коне, които получават достатъчно енергия и протеини само от фураж, или да се включат към комбинираните фуражи за тези, които изискват по-малко от пълните препоръчителни количества.

Най-напред балансирайте диетата

Витаминните и минералните за коне добавки са най-недостатъчно използваната и най-неразбрана добавка. Те трябва да се намират на рафта на всеки собственик на кон! Рядко може да забележите разликите веднага, но здравето на коня в дългосрочен план ще пострада. Преди да преминете към добавяне на желязо (което всъщност може да е вредно), подсилвател за копита или друго терапевтично допълнение, първо се уверете, че основното хранене на кон е балансирано, тъй като тялото не може да функционира правилно без адекватни количества от най-есенциалните витамини и минерали.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати