miau.bg»Статии»Коне»Здраве на Коня»Тетанус при коня

Тетанус при коня

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
406
Коне

Както човекът, така и конят се разболява от тетанус заради рана, която е била инфектирана с бактериалните спори на Clostridium tetani.

Тези спори се развиват и произвеждат изключително силна отрова, която засяга мускулите. В някои случаи тетанус може да се развие дори от съвсем малки рани, които на пръв поглед изглеждат незначителни.

Симптомите на тетанус при коня са ясно изразени. Болният кон движи краката си много трудно, а опашката му вдигната и втвърдена, ушите са наострени.

Когато заболяването вече е обхванало и мускулите, те се втвърдяват до такава степен, че животното може да падне без да е способно да се изправи повече. Възможно е да се появят и гърчове, а смъртта настъпва от парализа на мускулите.

Лечението на тетанус при коня е трудно, продължително, скъпо и много често не дава успех. Прилага се тетанусов антитоксин, който неутрализира токсините.

Прилага се и пеницилин, за да се попречи на допълнителното развитие на Clostridium tetani. За облекчаване на вдървените мускули се назначават релаксанти.

Животните, които се възстановяват от тетанус, не са с имунитет и се нуждаят от ваксинация за защита на организма. Като цяло ваксинацията е единственият надежден начин за осигуряване на дългосрочна и ефективна защита срещу тетанус.

Ако неваксиниран кон е бил инфектиран, антитоксинът трябва да се осигури бързо за прилагането на краткотрайна защита, която трае 3 седмици. През това време се прави план за ваксинацията, която трябва да създаде имунитет на животното.

Ваксината за тетанус може да се постави мускулно от едната страна на врата, докато самият тетанусов антитоксин се инжектира подкожно от другата страна на врата му.

За всеки препарат се използва различна спринцовка и игла. Това предпазва от сливането на лекарствата и същевременно ще осигури необходимата дълготрайна защита на коня.

Навременно поставената ваксина срещу тетанус спомага за дълготрайно предпазване и имунитетът на коня се развива за период от 7-10 дни. Все пак, ако конят вече е наранен, има голяма вероятност болестта да го покоси, преди имунитетът да успее да изгради защита на тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати