miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Грижа за копитата на коня

Грижа за копитата на коня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Кон

Стара поговорка гласи: Няма копита, няма кон. Истината е, че копитата на коня изискват специално внимание и специфични грижи от подковач на всеки четири или шест седмици.

Конското копито много наподобява човешките нокти. То може да бъде подрязано и поддържано съвсем безболезнено. Видимата част представлява рогово вещество, съставено от кератин и протеин.

Здравето на коня неминуемо зависи от грижата за копитата. Обикновено, те са два цвята - тъмнокафяви или черни и бежови. Тъмните са по-здрави, докато светлите са по-меки. Задните са с малко по-различна форма от предните, по-тесни са и се нуждаят от подкови с различна форма.

Подковаването на конските копита се прави с цел допълнителна защита. Това ги прави по-лесни за поддръжка. Те се запазват в добро състояние и без износване до следващото подрязване. Някои вклиняват малки шипове в подковите, за по-добро сцепление.

Копитата на коня трябва да се подрязват редовно, дори той да не се язди. Освен че предпазва копитото от наранявания, тази практика помага на подковача да провери за възникнали проблеми. Ако конят започне да куца, то причината неминуемо се търси на първо място в копитата. Преди и след всяка езда те трябва да се проверяват.

Един от най-срещаните проблеми при конете е абсцес на копитото. Въпреки широкото му разпространение, той е труден за откриване. Абсцесът е инфекция под кожата, а в копитото е труден за откриване. Ветеринарният лекар или подковача могат да спомогнат за локализиране на проблема. След това абсцесът се дренира, копитото се превързва, а цялото лечение отнема седмици.

Тежестта на коня се разпределя между четирите крака. Тя преминава през костите на краката и попада пряко в копитата. Следователно голяма част от тежестта се поема от самото копито. И дори най-малкото неразположение като камък в копитото или подковата, могат да причинят неразположение и силна болка у животното.

Важно е да се наблюдава за куцота при зрелите коне, за да сте сигурни, че когато откриете проблема, той няма да е необратим.

Грижата за копитата на коня трябва да се следи от собственика му. И не забравяйте - колкото повече грижи полагате, толкова по-малко проблеми ще имате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest