miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Съвети при отглеждане на пони

Съвети при отглеждане на пони

Съвети при отглеждане на пони

Пони е общо название за всички дребни коне днес. Те обаче трябва да отговарят на определен стандарт, за да бъдат включени към групата на понитата.

Освен височината, значение имат гривата, косъма и опашката, както и темперамента. Той е основното съображение при отглеждането на пони.

Понитата се отличат със здрава мускулатура, завидна сила, съпоставена с ръста им, интелигентност и много спокоен и дружелюбен нрав. Поради това тази малка порода е предназначена основно за яздене от деца.

За тези малки кончета се знае, че са много лесни за отглеждане, тъй като изобщо не са придирчиви що се отнася до условията на живот, здрави и силни са и имат много добър и спокоен характер.

Съветите на специалистите относно понитата се състоят основно в избора на порода кон. Тези животни се купуват основно за езда. Поверяват им се за ездачи деца, много често с абсолютно никакъв опит в това занимание. Това най-често става на различни детски партита, където децата представляват голяма и шумна група, всички развълнувани от възможността да се повозят на пони. Препоръчват се старите понита, които правят впечатление с бавните си движения и любезен поглед, когато става въпрос на бизнес.

Пони
Снимка: Hans/pixabay.com

Закупеното вече животно се нуждае от обучение. Понитата се обучават лесно, те са изпълнителни и лесно възприемат, но ако ще бъдат обект на бизнес начинание, обучението от специалисти е задължително.

При отглеждането грижата за храната и настаняването на животното стои на първо място. Понито е непретенциозен добитък и храната му не се отличава съществено от тази на останалите породи коне. Пашата е задължителна, а през студените сезони конят се храни с фураж. Не бива да се забравя нуждата от минерални соли и да се постави сол за понито, както и за останалите преживни животни. Прясната студена вода е другата постоянна нужда, за която трябва да се следи.

Заболяванията при понито са идентични на тези на големите коне. Макар че понито е здраво животно, нужно е да се следи състоянието на зъбите му. Те подсказват за наличие на евентуални проблеми, изискващи намеса на ветеринар.

Добрата вентилация на помещението за задържане, постоянната температура и хигиена са необходимите условия кончето да бъде здраво и жизнено, за да радва както децата, чието притежание е, така и възрастните, които се грижат за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати