Този дребен октопод може да отрови 26 души наведнъж! Виж къде се крие

Синьопръстен октопод

Синьопръстенният октопод е едно от най-страшните животни въпреки малкия си размер. Синьопръстенният октопод рядко достига повече от 20 сантиметра дължина, но въпреки това е в състояние да убие 26 дишу, без да има каквато и да е надежда за тяхното спасение.

В малкото си тяло синьопръстенният октопод има достатъчно тетродотоксин, че да убие 26 души. Тази отрова е много по-силна от цианида и засега все още не е намерена противоотрова. Ако човек бъде ухапан от синьопръстенен октопод, фаталният изход настъпва след около час и половина.

Дребното морско животно дължи наименованието си на сините пръстени - около 50 на брой, които покриват тялото му. Те обаче могат да се видят, когато е прекалено късно за спасение - секунди преди октоподът да атакува, тялото му се покрива със синьо-черни пръстени, които започват да пулсират. Когато е спокоен, този малък убиец е жълтеникаво кафяв на цвят.

Синьопръстенният октопод напада хора само когато смята, че е в опасност. След ухапването човек започва да получава главоболие и да му се гади, а след няколко секунди губи напълно зрението си и възможността да говори.

Синьопръстенният октопод нанася фаталния удар с острата си човка, която може да пробие и неопренов костюм. Октоподът има две жлези с отрова - една с по-слаба отрова, за жертвите си - малки ракообразни и риби, и една по-силна, която използва срещу нападателите си. Отровата преминава в слюнката му и при ухапване, влиза в кръвоносната система на жертвата.

Все пак има случаи, в които след ухапване от синьопръстенен октопод хората оцеляват. Това може да се случи само при специализиран масаж на сърцето и подлагане на изкуствено дишане, което се прекратява, когато отровата е напуснала изцяло кръвоносната система на ухапания човек.

Синьопръстенният октопод може да се срещне в Индийския и в Тихия океан, като преобладава най-вече в Южна Австралия. По-дребните представители на този отровен животински вид са дълги около 12 сантиметра и тежат по около 40 грама. Въпреки това обаче те се смятат за най-страшните убийци в света на животните.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати