miau.bg»Статии»Животински Свят»Ето защо акулите не се разболяват

Ето защо акулите не се разболяват

Ето защо акулите не се разболяват

Акулите са невероятни създания и едно от техните интересни качества е, че те никога не се разболяват. Тъканите на това страховито морско създание притежават антибактериални свойства, които отблъскват всички видове болести.

Специалистите изучават свойствата на тъканите на акулата, за да могат да създадат нови лекарства за ефикасно лечение на много видове заболявания.

Акулите нямат генетично предавани заболявания, те не хващат настинка или каквито и да е вируси. Смята се, че след време именно свойствата на телата на акулите ще са част от революционни методи в медицината. Въпреки че има имунитет срещу хиляди заболявания, акулата загива, но не от болести, а от сбивания с други акули, както и като улов в мрежите на рибарите.

Всяка година стотици хиляди акули се избиват, за да се превърнат в деликатес, поднасян в рибни ресторанти. Понякога обаче акулите просто се заплитат в рибарските мрежи, без намеренията на рибарите да са били насочени към тях.

Ето защо акулите не се разболяват

За разлика от схващането, че акулите убиват хора, всъщност всяка година има повече ухапвания от акули, отколкото фатални случаи. Много често акулите решават, че сърфът е риба, и обръщат заедно с него и сърфиста, когото инстинктивно атакуват. Това често се дължи на лошото зрение на акулата.

Въпреки лошото си зрение тази умна риба на практика има невероятна чувствителност - тя има специален орган, който й позволява да усети електрически импулси от голямо разстояние. Така например акулата може да усети туптенето на сърце на разстояние повече от два километра под водата. Това помага на акулата да хване лесно плячката си.

Акулите са наистина интересни създания - ако женската е готова за чифтосване, но наоколо няма нито един мъжки, се случва феноменът, наречен партеногенеза. Яйцеклетките се оплождат сами, без намесата на мъжка акула, и след няколко месеца на бял свят се появява малка акула. Някои акули имат свойството да поемат толкова светлина, че да не хвърлят сянка - по този начин те остават незабелязани за жертвите си под водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати