miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Спят ли изобщо мравките

Спят ли изобщо мравките

Нина НордНина Норд
Джедай
226132
Спят ли изобщо мравките

Царицата на мравките спи дълбоко, за да се възстанови, докато мравките-работници са принудени да спят на пресекулки. Царицата спи около девет часа на денонощие - само по този начин тя може да произвежда яйца през цялото време, докато е будна, за да поддържа живота в мравуняка.

Сънят на мравките-работници е разпределен на порции и те подремват около сто пъти на ден, докато се трудят неуморно. Заради краткия сън и липсата на възможност да си починат поне за малко, мравките-работници живеят само няколко месеца, а царицата живее години.

Работниците в мравуняка не спят, за да могат по всяко време на денонощието да защитават цялата колония. Една мравка-работничка спи около 250 пъти на денонощие, като нито едно от подремванията й не трае повече от половин минута. По този начин над 80 процента от работниците в мравуняка винаги са нащрек и са готови да се бият до смърт, за да защитят царицата, яйцата и ларвите в мравуняка.

Единствените случаи, в които мравките-работнички спят повече, е когато няма много работа в мравуняка. Тогава си позволяват да подремнат цяла минута и дори повече. Ако в един мравуняк има повече от една царица, всички те заспиват едновременно и се качват една върху друга.

Спят ли изобщо мравките

Царицата също не спи без прекъсване - тя заспива около 90 пъти през деня, като всеки път спи поне 6 минути, без да се събужда. Това прави повече от девет часа сън всеки ден, което е напълно достатъчно, за да се възстановят силите на царицата и тя да е готова да върши работата си.

Понякога, докато царицата спи, около нея се събират мравки-работници, които също подремват. Ако само дреме, царицата е с отворена уста, но ако спи дълбоко, устата й е затворена. Според специалистите по време на дълбокия сън царицата сънува - това личи по потрепването на антенките й.

Царицата на мравките може да живее около 6 години, преди да се спомине от старост. Никоя от мравките-работнички не доживява повече от 10 месеца, и това се смята за дълбока старост при тези трудолюбиви насекоми. Цариците на някои видове мравки могат да живеят повече от 30 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати