miau.bg»Статии»Животински Свят»Вълкът, който обожава банани

Вълкът, който обожава банани

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Гривест вълк
Снимка: Dreamstime.com
Гривест вълк

Има един вид вълк, който предпочита да похапва банани, вместо да се храни с месо. Той живее в Южна Америка и има уникален външен вид. Това странно животно не прилича на вълк, а на лисица, която е много едра и е с несъразмерно дълги крака. Този вълк се нарича гривест и е изключително интересен в много отношения.

Главата на гривестия вълк е като на лисица, тялото му е покрито с оранжева козина, а краката му са черни в долната част. Гривестият вълк ходи леко прегърбен като хиена. Опашката му е бяла в края, точно като на обикновените лисици. С това обаче приликите с лисицата свършват.

Гривестият вълк е доста висок - около 75 сантиметра, и тежи до 25 килограма. Дългите крака са необходими на гривестия вълк, за да успява да минава през високата трева, когато излиза на лов. Това животно развива изключително висока скорост, когато тича, и с право се нарича малък гепард.

Но най-интересно е менюто на гривестия вълк - то се състои както от месо, така и от различни видове плодове, които той дори предпочита пред месото. Гривестият вълк се храни с дребни гризачи, зайци, птици и риби.

Вълкът, който обожава банани

Гривестият вълк е много умно животно и знае как да разгъне свилия се на топка броненосец, чиито твърди люспи предпазват мекото му коремче. Когато лови гризачи, гривестият вълк ги подплашва, за да се затичат, и се хвърля върху тях с голяма сила.

Любимите вкусотии от растителен произход за гривестия вълк са на първо място бананите. Освен това тези интересни хищници с удоволствие хапват захарна тръстика, домати и ябълки.

За добрия външен вид и здравето на гривестия вълк храненето с банани и домати е от съществено значение. Челюстите му не са силни и за него е трудно да предъвква месото, затова пък с лекота изяжда храната от растителен произход.

Много често се случва гривести вълци, които се хващат, за да станат част от системата на зоопарковете, да получават сериозни здравословни проблеми и дори да загиват, защото служителите на зоологическите градини са ги хранили само и единствено с месо, както правят с останалите вълци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest