Защо морската видра ползва камъни при хранене

24.06.2018
Морски видри

Морските видри са известни със забавните си навици, които карат хората да ги гледат с часове. Сред привичките на морските видри е да спят, като се държат една друга за лапичките. Така не се разделят по време на сън от морските течения. Друг интересен навик при видрите е да хапват, като държат храната си върху коремчетата, докато плуват по гръб.

Малко хора обаче знаят, че морските видри имат невероятната способност да използват камъни, за да се хранят. Козината им образува гънки, които те използват като джобове. В тези джобове видрата слага камъни с различна тежест. Той не й пречи да плува и не я кара да потъва заради тежестта му.

Камъкът е много важен инструмент за видрата. С него тя чупи черупките на миди, охлюви и рапани, които събира под водата. За да успее да се добере до вкусното месо на мидата или рапана, видрата слага камъка върху коремчето си. След това започва методично да удря по камъка с мидата, като при това развива скорост на движенията от по три удара в секунда.

След като черупката се счупи, видрата изяжда вкусното месо и веднага скрива камъка в джоба, оформен от гънките на козината ѝ, за да го използва отново при следващия улов. Видрата е едно от малкото животни, които не са примати и използват инструменти, за да си осигуряват прехраната.

Морски видри

Не всяка видра обаче може да използва камъните като инструмент. Понякога се случва майката да не може да чупи черупките правилно и тогава с тази задача се заема порасналото малко, което има вродените умения да чупи черупки. То помага на майката да се изхранва известно време, преди да започне да води напълно самостоятелен начин на живот.

Когато остане сама, женската, която не може да използва камък за трошене на черупките, употребява за тази цел зъбите си. Те обаче много бързо се чупят от контакта с прекалено твърдите черупки.

След известно време липсата на зъби се оказва пагубна за видрата и когато не може да предъвква храната, тя буквално умира от глад. Понякога трошенето на черупки със зъби предизвиква счупване на челюстта на по-стари видри и това също е фатално за тях.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати