Ще ви побият тръпки от това ужасяващо разкритие за мравките

Мравки

Съществуват мравки, които превръщат свои събратя в роби и ги карат да работят в мравуняка им. Има няколко вида мравки, които практикуват робовладелството. Един от тях е живеещият в североизточната част на САЩ вид, известен като Protomognathus americanus, който напада други мравуняци, за да си осигури нови роби.

За да си набавят нови роби, които да работят за мравуняка им, войнствено настроените мравки спазват определена стратегия. Те нападат групово мравуняка и убиват абсолютно всички възрастни мравки, които са в него.

За целта те се разделят на групи от по три и нападат по една мравка. Две от нападащите мравки държат жертвата и я дърпат в различни посоки, а третата я хапе.

Така мравките-робовладелци успяват да унищожат цялото възрастно население на избрания от тях мравуняк. След това те взимат всички яйца и личинки и ги пренасят в своя мравуняк.

Там вече има други роби, които са били донесени от друг мравуняк и са се развили до зрели индивиди. Те са принудени да се грижат за новите яйца и личинки, докато и те не се превърнат в нови роби.

Въпреки че свикват от раждането си да изпълняват функцията на роби, понякога мравките, родени в мравуняка на робовладелците, се надигат на бунт.

Мравки

Това се случва често, когато робите са принудени да се грижат за яйцата и личинките на мравките-робовладелци, а не на донесени отвън яйца и личинки. В такива случаи робите или престават да се грижат за тях и те умират, или направо ги убиват, като ги хапят безмилостно.

На практика този бунт не носи полза на поробените мравки, тъй като обикновено въстанието се потушава за броени минути и бунтовниците биват убити.

Случва се поробените мравки да съберат повече смелост и да нападнат поробителите си, но в такива случаи отново стават жертва, тъй като мравките-домакини нарочно поддържат по-малък брой роби, отколкото е броят на мравките от техния вид.

По този начин те намаляват вероятността от бунт, който да унищожи яйцата, личинките и възрастните екземпляри, които поробват други мравки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати