Miau.bg»Статии»Животински Свят»Японци помагат на костенурки да пресичат релсите

Японци помагат на костенурки да пресичат релсите

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Костенуркa

Всяка година железопътните компании в Япония отчитат по няколко случая, в които влакове са принудени да спират заради колона от преминаващи костенурки. За да не рискува сигурността на влака, машинистът предпочита в такива случаи да спре рязко и да избегне пътно-транспортно произшествие.

Костенурките са принудени да пресичат пътя на влаковете, защото се насочват към водоеми, които са разположени така, че за да се стигне до тях, най-краткият път е да се пресекат релсите.

Най-лошо е за тези костенурки, които са имали нещастието да са в близост до стрелките на релсите - ако в момента, в който животното се опитва да пресече, стрелката щракне, тя убива или осакатява трайно костенурката. В същото време самата линия не е преместена правилно и изобщо не е безопасна за приближаващия се влак.

За да предпазят хората, пътуващи във влаковете, от инциденти, и да спасят костенурките от премазване, специалисти от аквариума на остров Хоншу са успели да създадат специални конструкции. С тях помогнат на животните да преминават напълно безопасно, когато имат нужда да стигнат до водоем.

Там където минава обичайният път на костенурките, насочили се към близките водоеми, под релсите се прокопават тунели, които се заливат с тънък слой бетон. По този начин костенурките могат да минат под релсите, когато имат нужда, и не рискуват да бъдат премазани от влака или от стрелките.

В щата Индиана също помагат на костенурки да пресичат опасни пътища. Доброволци от природозащитни организации се събират, когато настане време за миграцията на костенурките. Животните се опитват да пресекат опасни магистрали и стават жертва на бързо движещите се коли и камиони.

За да спасят костенурките, природозащитниците ги събират и ги пренасят през магистралата, охранявани от полиция. На места, където преминават големи количества костенурки, които се опитват да пресекат участъци от магистрала, се слагат огради, а доброволци събират животните и ги пренасят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати