miau.bg»Статии»Животински Свят»Какви цветя избират пчелите

Какви цветя избират пчелите

Нина НордНина Норд
Джедай
226132
Пчели

Пчелите избират на кое цвете да кацнат, за да събират нектар, като се ориентират не само по аромата му, но също така и по нюанса на цвета му. Пчелите имат изключително интересно зрение, което прилича на мозайка - сложните им очи се състоят от няколко хиляди фасети, и всяка от тях обработва само малка част от информацията за това, което се намира пред насекомото.

Пчелата майка има около 4000 фасети, пчелата-работничка е с около 5000 фасети, а търтеят може да има до 10 000 фасети, с които по-лесно възприема действителността, отколкото пчелите-работнички. Зрението на пчелите е трихроматично - тоест те възприемат три различни участъка на спектъра, но за разлика от хората тези насекоми възприемат друга цветова палитра.

За разлика от нас пчелите не виждат червения цвят, но отлично разпознават нюансите на зеленото, както и на ултравиолетовата част от спектъра.

Специалисти от университета в Орегон изследвали поведението на пчелите, за да се ориентират в цветовите приоритети на тези трудолюбиви насекоми. Задачата на специалистите била да разберат дали пчелите предпочитат зеления цвят или лилавия ги привлича повече.

Пчели

За тази цел били изработени специални флуоресцентни капани, които приличали на листенца на цвете. Върху всяка пластина, която имитирала листенце, се нанасяла специална боя, която не само че не възпроизвеждала цвета, но също така излъчвала светлина след въздействието на ултравиолетови лъчи.

Тези капани били разположени на поляни, които били любими на пчелите. В резултат на този експеримент станало ясно, че пчелите-работнички и търтеите обожават синия цвят. Сините флуоресцентни капани били любими на пчелите, въпреки че те бързо разбирали, че няма как да намерят нектар там.

Според специалистите това се дължи на факта, че синият цвят изпъква много контрастно на фона на зелената трева и зелените листа на растенията. Капаните, които били боядисани в зелено, изобщо не привличали пчелите и те ги игнорирали напълно.

Известно е, че пчелите разпознават синия, жълтия, зеления и белия цвят, затова и кошерите се боядисват в тези цветове. Но едва сега става ясно, че синият цвят е любим на малките трудолюбиви създания, които превръщат нектара от цветята в мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати