miau.bg»Статии»Животински Свят»Как да предскажете времето по птиците?

Как да предскажете времето по птиците?

Сврака

Известен факт е, че по поведението на птиците може да се съди за промените във времето. Ако се наблюдават птиците, може да се разбере какви промени предстоят.

Според специалисти от университета в Онтарио птиците успяват да предскажат времето, като се ориентират по промяната на атмосферното налягане.

Така например става ясно кога се задава буря. По принцип, когато птиците се събудят, първата им работа е да изчистят перата си и да подскачат на едно място, за да се раздвижат.

Но ако се задава буря, поведението им е абсолютно различно - птиците се събуждат и веднага започват да се хранят, за да се запасят с хранителни вещества, тъй като не се знае кога ще приключи бурята и кога ще могат отново да си набавят храна.

За да докажат това свое твърдение, специалистите от университета в Онтарио затворили група птици в помещение, в което налягането било понижено - точно както се случва преди буря.

Веднага след като се събуждали, птиците започвали да се хранят, без да спират, и забравяли изобщо за обичайните си сутрешни процедури.

Според специалистите това е доказателство за наличието на вътрешен барометър в тялото на птиците, който им позволява да разберат кога могат да летят и кога да стоят там, където са, за да не пострадат от метеорологичните условия.

Врабчета

Достатъчно е да се вгледате в поведението на птиците и ще знаете какви промени във времето предстоят. Ако врабчетата прехвърчат на малки групи, това е знак, че времето ще е хубаво.

Ако се къпят в прахта, след малко ще завали проливен дъжд. Ако обаче по време на дъжд започнат да чуруликат оживено, това означава, че времето съвсем внезапно ще стане ясно.

Ако враните се събират на ята и летят високо, като през цялото време грачат, скоро ще започне буря. Ако враните кацат по дърво и всички са изкривили главите си в една посока, задава се силен вятър и ще духа от тази страна, към която гледат.

По този начин враните се предпазват от това вятърът да не влезе под перата им и да не охлади тялото им. Ако враните грачат много силно при хубаво време, това означава, че скоро ще завали проливен дъжд.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати