Защо бракониерите крадат яйца на маслинови костенурки

Маслинови костенурки

Популацията на маслиновите костенурки е намаляла повече от два пъти през последните няколко десетилетия, алармират изследователи на живота на застрашените морски обитатели. Маслиновата костенурка, която е разпространена в топлите води на Тихия и Индийския океан, е пред изчезване заради набези на бракониери.

Въпреки че не е в списъка на представителите на фауната, които са на прага на изчезването, маслиновата костенурка се смята за силно застрашен вид, тъй като представителите му растат прекалено бавно, а набезите на бракониерите не дават шанс за развитието на нови костенурки от този вид.

В Мексико от 1990 г. е в сила закон, който забранява лова на костенурки и събирането на техните яйца, тъй като това рязко намалява възможността за увеличаване на популацията на тези интересни морски създания. Ако бъдат хванати на местопрестъплението, бракониерите могат да отидат в затвора за 9 години при доказване на вината им.

Мексикански рейнджъри охраняват крайбрежието по време на размножителния сезон на маслиновите костенурки, когато те снасят яйцата си в пясъка и ги заравят. Бракониерите дебнат наоколо и се опитват да изровят възможно най-много яйца от пясъка, без да се интересуват каква вреда нанасят на природата. Нарушителите на закона не се страхуват дори от това, че рейнджърите имат право да стрелят, ако видят кражба на яйца на костенурки.

Всяка година през лятото към тихоокеанското крайбрежие на Мексико плуват хиляди маслинови костенурки. Всяка от женските снася по около сто яйца. Според данни на специалисти едно яйце може да бъде продадено за около един долар, а това е голяма сума за местните жители от бедните селца.

Яйцата на маслиновите костенурки се смятат за голям деликатес и са част от менюто на елитни ресторанти. Много хора вярват, че яйцата на маслиновите костенурки са природен афродизиак. Бракониерите смятат, че властите ги принуждават да нарушават закона, тъй като работа трудно се намира, а с продажбата на яйцата от костенурките те могат да изхранят семействата си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати