miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»В Русия откриват ловен сезон за косатки

В Русия откриват ловен сезон за косатки

косатки

Няколко косатки в Русия ще бъдат обявени за достъпни за рибарите от северната част на страната, което доведе до масови протести на природозащитници от цял свят. По време на обществено слушане във Владивосток представители на Министерството на селското стопанство предложили да бъдат уловени 13 косатки.

Тези величествени обитатели на морето са под заплаха от унищожение, тъй като в моретата на Русия са останали не повече от 600 броя косатки, според данни на местни специалисти. Според документите за разрешение за улова на тринадесетте обречени косатки, идеята не е да бъдат унищожени морските обитатели, а да се запазят традициите на северните народи в страната.

Според чиновници от министерството жителите на градовете и селата могат да си купят храна от магазините, а ловците и рибарите от малките северни селца няма как да се сдобият с храна, освен ако не си я хванат сами. Ловците и рибарите от северната част използват месото и рибата не само за прехрана, но и за размяна срещу пари, дрехи и предмети от бита.

Според природозащитниците обаче версията на чиновниците е доста неубедителна. Те смятат, че идеята не е да се нахранят жителите на някое северно селце - една косатка тежи до 5400 килограма. Според пазителите на природните ресурси с разрешаването на улов на 13 косатки ще бъдат изпълнени съвсем други намерения.

косатка

Една косатка, която се настанява в обществен аквариум, се продава на цена от 1 до 15 милиона долара. Чиновници от години се опитват да се убедят властите, че косатките трябва да бъдат изключени от Червената книга на Русия, за да може да се осъществяват продажби на черно на тези огромни представители на морската фауна. Някои от чиновниците, които са обвинени в незаконна продажба на косатки в чужбина, се разследват от властите.

Интересен факт е, че в Русия живее семейство косатки-албиноси. Чисто белият мъжкар, наречен от учените Айсберг, се появил през 2010 г, и оттогава редовно се появяват негови наследници, които могат да бъдат лесно разпознати заради изцяло белия си цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати