Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Броненосецът ходи като балерина

Броненосецът ходи като балерина

Нина НордНина Норд
Джедай
22529

Колкото и да е странно, балерините и броненосецът имат доста общо според изследователите на тези интересни животинки. Една от особеностите на броненосеца е в това, че докато ходи, той се подпира на ноктите на предните си крака по същия начин, по който балерините застават на върха на пръстите си.

Докато върви по този начин с предните си крака, броненосецът подпира задните си крака изцяло на земята и отстрани изглежда, че животното лесно може да изгуби равновесие. На практика това изобщо не е така - силните предни лапи с дълги нокти позволяват на животното да разрушава с лекота мравуняци, за да открие любимото си лакомство - мравки или термити.

Броненосците са известни и с друга особеност - че при опасност се свиват на топка, която е напълно невъзможно да бъде разгъната поради твърдите люспи върху тялото на животното. По този начин броненосецът предпазва незащитеното си коремче, което е единствената част, освен носа и очите му, която не е покрита с броня. Топката, в която се превръща броненосецът, е невъзможно да бъде разтворена дори от едър хищник като ягуара, който много обича да лови тези люспести животинки.

Ако прецени, че може да избяга по друг начин, броненосецът изкопава дупка в земята с много голяма скорост и се скрива в нея. Гигантският броненосец е в състояние да разбие асфалт с огромните нокти на предните си лапи. Когато копае, броненосецът спира да диша, за да не погълне земя - това странно животно може да спре дишането си до 6 минути.

Броненосецът ходи като балерина

Такива способности има всеки броненосец, независимо от външния си вид и размера си. Най-големият представител на този животински вид достига до 60 кг тегло и е дълъг 1.5 метра, а най-малкият, известен като розов броненосец, тежи 100 грама и е дълъг 13 сантиметра. Броненосците се делят на два вида - трипоясни, с три обръча върху бронята, и деветпоясни - с девет обръча.

Трипоясните броненосци често биват наричани копитни, тъй като пръстите на задните им крака са се сраснали напълно и доста приличат на копита.

Деветпоясните броненосци са интересни с това, че женските раждат винаги по четири броя бебета, които винаги са от един и същи пол. В случай на опасност бременната женска може да отложи раждането до момента, в който е напълно сигурна, че наоколо няма никакви заплахи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати