Димен Леопард

Димен Леопард
Снимка: skeeze Pixabay

Димен Леопард е красив хищник, който е застрашен от изчезване и заради това ловът му е забранен. Популацията на Димен Леопард се възстановява с развъждането му в зоопаркови условия и пускането след това в дивата природа.

История на Димен Леопард

Изсичането на дърветата, които са дом за Димен Леопард, е причина за намаляване на популацията на този животински вид, както и ловът на това красиво животно. Някои части от тялото на Димен Леопард се използват в китайската нетрадиционна медицина и въпреки че ловът на този красив хищник е забранен, бракониерите допринасят до почти пълното му изчезване.

Смята се, че днес в дивата природа има не повече от 10 000 представители на този животински вид. Козината на Димен Леопард векове наред е привличала ловците и заради това тези красиви животни са избивани безконтролно.

Днес Димен Леопард може да се срещне в югоизточната част на Китай, в североизточната част на Индия, в Индокитай, в Мианмар и в Непал. Димен Леопард живее на места, разположени на около 2000 метра надморска височина. Много рядко Димен Леопард може да бъде видян край река или блато. Димен Леопард живее в короните на дърветата и слиза на земята само за да пие вода или да търси храна, ако не е намерил по клоните.

Как изглежда Димен Леопард

Димен Леопард е с мускулесто, но грациозно тяло с дължина между 50 и 120 сантиметра. Димен Леопард е висок около 50 сантиметра. Опашката на Димен Леопард винаги е равна на размера на тялото му и в това отношение е призната за най-дългата опашка сред представители на семейство Котки по съотношение спрямо тялото. Димен Леопард използва опашката си, за да балансира, когато се катери по дърветата.

Женските са по-дребни, те не стават по-дълги от 80 сантиметра. Димен Леопард тежи от 10 до 25 килограма. Тялото на Димен Леопард е покрито с къса козина с красива мраморна окраска. Основният цвят е сивкаво пясъчен, поради което се получава оптическа измама - като че ли този красив хищник се вижда през дим, което е и причина за наименованието му. Петната по козината на Димен Леопард са с различна форма и големина, с черни или бели кантове. Черепът на Димен Леопард е доста тесен.

Очите на Димен Леопард са кехлибарено жълти, с бели петна над тях и под тях. Зениците на Димен Леопард са вертикални. Ушите на Димен Лепорад са малки и със заоблени ръбове. Муцуната на Димен Леопард е къса, с розов нос, долната част на муцуната е бяла. Задните крака на Димен Леопард са малко по-дълги от предните, което придава на силуета му лека повдигнатост в задната част.

Крайниците на Димен Леопард са мускулести и не много дълги, петната по тях са доста по-дребни, отколкото по тялото. Лапите на Димен Леопард са големи, с по пет пръста с остри нокти, които му помагат да се катери по дърветата. Глезените на Димен Леопард могат да се завъртат почти на 180 градуса, поради което хищникът може да слиза по дърветата надолу с главата като катерица. Челюстите на Димен Леопард са мощни, с много едри и остри зъби.

С какво се храни Димен Леопард

Характеристики на Димен Леопард
Снимка: PublicDomainPictures Pixabay

Димен Леопард се храни с елени, диви прасета, маймуни, различни видове планински кози, земноводни и гризачи. Димен Леопард може да чака с часове на някой клон, докато мине подходяща жертва.

Тогава Димен Леопард скача внезапно върху гърба на нищо неподозиращото животно и го убива, като чупи врата му. Ако не е намирал храна дълго, Димен Леопард може да се храни със змии и дори с насекоми. Димен Леопард често убива лемури и цивети. Ако е много гладен, Димен Леопард може да атакува селскостопански животни, като предпочита млади телета. Димен Леопард успява да хване в короните на дърветата маймуни, птици и лемури.

Размножаване на Димен Леопард

Димен Леопард е самотно животно, което се събира с представители на собствения си вид само по време на размножителния период. Той започва през март и продължава до август. Женските издават силни звуци, с които привличат мъжките. Докато се чифтосват, мъжкият захапва женската много силно за врата и има случаи, в които това убива женската. Бременността трае около 90 дни. Женската ражда в хралупа от 1 до 5 малки, като всяко тежи около 200 грама. Те са слепи до десетия ден от раждането си.

Малките се раждат със жълтеникаво сива козина. Към шестия месец по козината им се появяват петна. Когато станат на 2 месеца и половина, малките вече се хранят с твърда храна, но продължават да се хранят и с мляко до петия месец. Малките могат да се катерят по дърветата, когато са на месец и половина. Когато станат на 9 месеца, те се отделят от майката. Тя отглежда малките напълно сама, мъжкият я напуска веднага след като спре да се чифтосва с нея. Мъжкият се чифтосва с женската в продължение на около седмица, като преди това е извоювал правото си да е с нея благодарение на битки с други мъжки.

Любопитни факти за Димен Леопард

Димен Леопард е много добър плувец и може да преследва жертвите си и във водата, ако те потърсят спасение в нея. Димен Леопард може да лови риба.

Димен Леопард е активен късно вечер и през нощта. Димен Леопард може да виси надолу с главата, като се захване само със задните си лапи за клон. Димен Леопард често се катери по дърветата, за да намери спасение от различни видове пиявици.

Димен Леопард живее около 12 години. В природата естествените му врагове са тигърът и леопардът. Те убиват Димен Леопард, за да намалят конкуренцията за намиране на храна.

Димен Леопард е териториално животно и често проверява границите на територията си, която се простира на повече от 20 квадратни километра, като най-активно се използват от животното около 4 квадратни километра.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати