Бинтуронг

Бинтуронг
Снимка: skeeze/pixabay.com

Бинтуронг е животно с екзотичен външен вид, което се среща много рядко и заради това е обявено за застрашено. Бинтуронг е известен и с наименованието Мечка-Котка, заради факта, че прилича на мечка, котка и коала. По характер обаче наподобява и ленивец.

История на Бинтуронг

Според специалистите прародителите на Бинтуронг са се появили на планетата ни преди повече от 85 милиона години. Днес Бинтуронг може да се срещне в Тайланд, Мианмар, Филипините, Непал, в някои части на Малайзия, Камбоджа, Лаос, Китай и Индонезия. Бинтуронг се среща също така в Бруней, Виетнам, Бангладеш и Индия.

През последните три десетилетия популацията на Бинтуронг е достигнала до критично ниво. Въпреки че е наричан често Мечка-Котка, Бинтуронг няма роднинска връзка с нито един от тези два вида. Единствените роднини на Бинтуронг са Палмовите Цивети.

За европейците видът става известен в началото на XIX век, когато е описан от изследователи на Индонезия. Бинтуронг е известен в Индонезия с наименованието Тентурун. Не е ясно какво означава Бинтуронг, тъй като езикът на племето, което му е дало името, вече не съществува, както и самото племе.

Бинтуронг живее в гъстите тропически влажни гори и е много трудно да бъде видян от човек, защото се крие от хората. Основни заплахи за Бинтуронг са ловците, както и застрояването на местата, където тези интересни животни живеят. В Лаос и Виетнам Бинтуронг се избива заради козината и месото си, а в Малайзия се хваща, за да бъде превърнат в езкотичен домашен любимец.

Как изглежда Бинтуронг

Бинтуронг е дълъг около 80 сантиметра, опашката му е дълга колкото тялото. Бинтуронг тежи около 12-13 килограма, но се срещат представители на този животински вид, които тежат около 20 килограма.

Женският Бинтуронг е малко по-едър от мъжкия. И двата пола имат специални жлези, които изработват ароматно вещество - то е много важен през размножителния период. Бинтуронг е покрит с твърда гъста козина, която е черна или тъмносива.

Ушите на Бинтуронг са малки, с бял кант по ръба. От ушите стърчат единични кичури козина, които оформят полумесец, и ефектът е все едно Бинтуронг има малки тъмни рога. Козината на лицето на Бинтуронг е по-светла от козината на тялото. Над очите, които са кафяви на цвят, Бинтуронг има бели петна.

Носът на Бинтуронг е черен, с дълги бели мустаци. Бинтуронг има къси крайници, които завършват с мощни лапи с по пет пръста и много големи нокти, които му помагат да се катери по дърветата. Тялото и крайниците на Бинтуронг са с много добре развита мускулатура.

С какво се храни Бинтуронг

Бинтуронг е хищник, но доста голяма част от менюто му е съставена от плодове, които намира по дърветата. Бинтуронг напада гнезда на птици, за да изяде яйцата им или новоизлюпените пиленца. Бинтуронг яде листа на дървета и дори кората на някои видове дървета, която зарежда организма им с полезни вещества.

Бинтуронг яде малки безгръбначни, хваща дребни птици и понякога слиза от дървото, за да лови риба в някой водоем. Смокините заемат важна роля в менюто на Бинтуронг. Някои видове смокини от тропичните гори могат да се размножават само благодарение на Бинтуронг.

В храносмилателната му система има ензими, които освобождават семената на някои видове смокини от твърдата им обвивка. В това отношение Бинтуронг е незаменим за тези видове смокини, защото никое друго животно не е полезно за тях в това отношение. Без Бинтуронг те на практика изобщо не биха могли да се размножат заради твърдото покритие на семките си.

Животно бинтуронг
Снимка: SoleneC1/pixabay.com

Ако е много гладен и не е намирал храна отдавна, Бинтуронг може да се храни с мърша и рядко напада селскостопански птици като кокошки, пуйки, патки, гъски, въпреки че по принцип избягва да се доближава до човешки селища.

Когато се отглежда като домашен любимец, Бинтуронг обикновено се храни с кучешка или котешка храна, с различни видове плодове и зеленчуци. В зоопаркови условия Бинтуронг обича да се храни с грозде и банани.

Размножаване на Бинтуронг

По време на размножителния период Бинтуронг започва да мирише на пуканки заради специфичния аромат, произвеждан от жлезите му. Когато е готова за чифтосване, женската започва да издава звуци, които напомнят за мъркането на котките. Мъжките започват да се бият за нея.

Бинтуронг се чифтосва през цялата година, но женската забавя развитието на ембриона и ражда малките си между януари и март. По този начин женските се чифтосват всеки път, когато са в настроение за това и срещнат мъжки, но изкуствено забавят развитието на ембриона, за да осигурят най-добър шанс за него да се роди във възможно най-подходящото време на годината.

Женската може да роди и два пъти, като самата бременност трае около три месеца. Женската ражда от едно до шест малки, но най-често те са две или три. Двамата родители отглеждат заедно потомството.

Малките спират да се хранят с мляко на около два месеца и половина. Те достигат до полова зрялост към края на третата си година. Бинтуронг може да живее до 25 години.

Любопитни факти за Бинтуронг

Опашката на Бинтуронг се използва от животното при катерене и играе много важна роля за движенията му. Дори когато спи, Бинтуронг се подсигурява, като опашката му се увива около някой клон - така ако се случи да падне в съня си, опашката му ще го спаси. Бинтуронг използва опашката си и за комуникация с останалите представители на вида си. Бинтуронг може да използва опашката си и за да хваща предмети с нея.

Бинтуронг е много добър катерач. Той предпочита да живее в короните на дърветата. Задните крака на Бинтуронг може да се завъртат на 180 градуса и така животното може да слиза от дървото с главата надолу като катериците. Бинтуронг не може да скача от дърво на дърво, той е принуден да слезе на земята, за да се премести на друго дърво.

Бинтуронг ходи по начина, по който ходят мечките. Бинтуронг може да плува много добре и прекарва дълго време във водата, когато иска да се нахрани с риба.

Бинтуронг е активен най-вече през нощта, но може да търси храна също така в ранните сутрешни часове и вечер. Бинтуронг никога не напада хора, но ако се почувства застрашен, може да ги атакува.

Бинтуронг е чудато животно, което напомня и на енот.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати