Морска Свиня (Муткур)

Нина 2Нина 2
Новак
345149
Морска свиня
Снимка: skeeze/pixabay.com

Морска Свиня е китоподобно морско животно, което е с интересен външен вид и поведение. Морската Свиня привлича интереса на хората от векове.

История на Морската Свиня

Смята се, че Морската Свиня се е появила на планетата ни преди около 300 милиона години. Тя е най-малкото животно, подобно на кит. Морска Свиня днес може да се срещне в крайбрежните райони на Атлантическия океан. Морската Свиня се среща в северната част на западното африканско крайбрежие, както и във водите на Ирландия, Великобритания, Исландия, Гренландия и Нюфаундленд. Морска Свиня може да се види също така в някои части на САЩ. Морска Свиня може да се срещне и в Японско море, Берингово море, както и в някои части на Черно море.

Морска Свиня, която е известна и с наименованието Муткур, предпочита да живее в плитки води - не по-дълбоки от 200 метра. Морска Свиня може да бъде видяна на групи от двадесетина животни. Много рядко може да се срещнат групи от по няколкостотин животни. Морската Свиня е застрашен вид и ловът ѝ е забранен. За съжаление много Морски Свине загиват, оплетени в рибарски мрежи. Според законите, които защитават Морска Свиня, ако рибарите видят това животно в мрежите си, те са длъжни веднага да го освободят и да го пуснат на свобода.

Как изглежда Морската Свиня

Дължината на тялото на Морската Свиня достига до 160 сантиметра при женските и до 145 при мъжките. Срещат се понякога представители на този животински вид, които достигат до два метра дължина. Морската Свиня тежи около 60 килограма. Тялото на Морската Свиня е тъмно сиво, отстрани е по-светло. Коремът на Морска Свиня е светлосив или бял, покрит с надлъжни тъмносиви линии.

Морска Свиня има между 33 и 55 зъба.Тези зъби са доста дребни, но с тяхна помощ Морската Свиня успява да дъвче храната си. Морска Свиня прилича на дребен делфин. Гръбната перка е не много голяма. Морска Свиня има две гръдни перки, които също не са много големи, и една голяма опашна перка Очите на Морска Свиня са сравнително малки и са тъмни на цвят.

Ушите на Морската Свиня липсват, тя има само два отвора за слухова ориентация. За разлика от делфина Морска Свиня е с по-къса муцуна, която е със заоблена форма. В горната част на главата си Морската Свиня има отвор, през който изхвърля водата точно като китовете, но фонтанът, който се образува, е доста по-малък.

Морската Свиня има доста голям мозък, с което се обяснява нейната невероятна интелигентност. Те е доста умно животно. В челото си Морска Свиня има специална структура, с помощта на която генерира звукови вълни, за да се ориентира в подводния свят. Морска Свиня общува със събратята си с помощта на ултразвуци и с тяхна помощ се ориентира в пространството.

С какво се храни Морската Свиня

Морската Свиня се храни с дребни и по-едри рибки, с различни видове главоноги и ракообразни, както и с миди и скариди. Морската Свиня предпочита да се храни в крайбрежните зони и никога не излиза в открития океан. Морската Свиня се храни и с калмари, а ако не може да намери риба или главоноги и ракообразни, яде различни видове водорасли. Морска Свиня изяжда до 10 килограма риба дневно. Морска Свиня се гмурка, за да търси храна, и може да остане под вода повече от пет минути. Морската Свиня се гмурка на дълбочина не повече от 200 метра.

Размножаване на Морската Свиня

Морската Свиня се чифтосва с известни прекъсвания в периода от май до август, като женските се чифтосват с по няколко мъжки. Женските Морски Свине стават полово зрели към края на четвъртата си година и раждат всяка година по едно малко. Мъжките стават полово зрели към петата или шестата си година.

Муткур
Снимка: Freiheitsjunkie/pixabay.com

Понякога женската Морска Свиня ражда две малки и тогава й е много трудно да ги отгледа и да ги опази от нападения на хищници. Малкото се ражда с дължина около 60 сантиметра и тегло около 10 килограма.

Майката го храни с мляко около една година, и има способността да произвежда мляко и докато е бременна със следващото си малко. Млякото на женската Морска Свиня е изключително хранително и благодарение на това малкото наддава с много голяма скорост. По този начин се избягва рискът от нападение от страна на хищни водни животни, докато малкото е все още съвсем беззащитно.

Малкото плува постоянно до майката, която спи на пресекулки, за да може да го наблюдава през цялото време и да не му даде възможност да се отдалечи. Майката отглежда малкото напълно сама, мъжките никога не помагат и дори да видят, че майка с малко са застрашени от нападение от хищници, не си правят труда да им помогнат да се справят с тази ситуация.

Бременността на Морска Свиня продължава около 10 месеца, но може да продължи и цяла година. Женската Морска Свиня ражда всяка година в продължение на пет или шест години, след това прави пауза за следващите две или три години. Морска Свиня живее около 20 години.

Любопитни факти за Морска Свиня

Социалната връзка между Морските Свине е доста слабо развита. Стабилни отношения се изграждат само между майката и нейното малко. Морската Свиня общува с представители на своя животински вид с помощта на разнообразни звуци, които приличат на свирене и на щракане. Често се случва Морска Свиня да се отклони към някоя река и да плува километри по течението.

Когато се спасява от нападение на Косатка, Морската Свиня може да плува до фиордове.

Опасни врагове на Морска Свиня са Косатката и Белите Акули. Афалите, които много приличат на Делфини, също са врагове на Морска Свиня. Афалите убиват Морски Свине не за да се хранят с тях, а за да намалят конкуренцията в улова на риба. Популацията на Морска Свиня е застрашена също така от глобалното затопляне, бракониерите, замърсяването на моретата и океаните.

Морската Свиня загива често и от заразяване с различни видове стомашни паразити.

За разлика от делфините Морска Свиня не е толкова общителна и няма как да се види в компанията на водолази, защото ги избягва. Морска Свиня е невероятен плувец. Това животно плува точно под повърхността на водата и по този начин остава почти незабелязано, тъй като водата на практика не се движи.

Морската Свиня няма навика да изскача над водата като делфините. Много рядка гледка е Морска Свиня, която се е показала над водата изправена и плува върху опашката си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати