Капуцини - всичко за широконосите маймуни

Капуцини

Капуцините са вид маймуни, които са получили наименованието си благодарение на цвета на козината си, който напомня за расото на монах капуцин. Капуцини са вид, който е застрашен от изчезване, затова залавянето им с цел продажба на частни колекционери и зоопаркове се наказва строго.

История на Капуцините

Смята се, че Капуцините са се появили на планетата ни преди около 100 милиона години. Днес Капуцините могат да сесрещнат в Южна Америка, както и в Централна Америка. Капуцините предпочитат екваториалните гори, които им предлагат подслон и изобилие от храна.

Капуцини живеят по дърветата и много рядко слизат на земята, където обаче са също така пъргави и бързи, както и в короните на високите дървета, които са техен дом. Капуцини са признати за едни от най-умните маймуни заради високия си интелектуален потенциал въпреки дребния си размер.

Как изглеждат Капуцини

Капуцините са наричани шикороконоси маймуни заради прекалено голямото разстояние между ноздрите. В горната си част носът на Капуцини е тесен, но надолу се разширява много. Ръстът на Капуцините не надвишава 60 сантиметра, като също толкова е дълга и опашката на маймуните.

Капуцините тежат от килограм и половина до 5 килограма в зависимост от тяхната разновидност. Очите на Капуцини са кръгли и кафяви. Лапите на Капуцините завършват с добре извити нокти и напомнят човешки длани. Лапите на Капуцини са покрити само с кожа, нямат козина.

Опашката на Капуцини е много добре развита, тъй като е необходима на този вид маймуни, за да се захващат с нея за клоните на дърветата. Въпреки това обаче опашката не е толкова силна, че Капуцинът да може да увисне с цялата си тежест само върху нея. Опашката на Капуцини е дълга и тънка, покрита с козина, но върхът й е абсолютно гол.

Козината на Капуцините е тъмнокафява или черна, има светложълти петна на шията, гърдите и раменете на животните. Съществуват повече от 20 разновидности на Капуцини. Една от най-дребните разновидности на тази маймуна са Белочелите Капуцини. Те са покрити с тъмна козина, която на коремчето е бяла на цвят.

Муцуната на Белочел Капуцин е с кант от бяла козина. Траурният Капуцин е с тъмнокафява козина и черно петно във вид на триъгълник върху главата. Капуцинът Каапори има по-фино тяло от другите разновидности на тези маймуни. Капуцинът Каапори е със светли петна на раменете и черни петна по главата.

С какво се хранят Капуцините

Капуцините се хранят с различни видове плодове, ядки, семена, цветовете на дърветата, както и със сочни млади листа. Капуцините също така хапват с удоволствие различни видове дървесни жаби и редовно разрушават гнездата на птиците, за да изядат яйцата им или новоизлюпените птичета.

Капуцините използват инструменти, за да се хранят - тези умни маймуни чупят черупките на ядките с камъни. Ако плодовете, които намерят, са недостатъчно узрели и прекалено твърди, Капуцините ги удрят в клоните на дърветата, докато не омекнат достатъчно.

Когато хванат дървесни жаби, Капуцините ги търкат в кората на дърветата, тъй като много често тези жаби са покрити с отровна слуз. Капуцините понякога хапват различни видове гущери, които успяват да хванат. Не са редки случаите, в които Капуцините хващат катерици.

Капуцини проявяват изключителна интелигентност в лова на птици. Те намират храна, която птиците предпочитат и я струпват на удобно за тях място. В момента, в който птиците долетят, за да се нахранят, Капуцините ги атакуват и ги хващат с невероятна бързина и ловкост.

Маймуна капуцин
Снимка: Nicman/pixabay.com

Капуцини се хранят и с различни видове насекоми и червеи. Ако дълго време не намерят храна, Капуцини са в състояние да се приближат към жилищата на хората, които иначе избягват. Капуцини понякога опустошават селскостопанските насаждения, за да могат да се нахранят и да оцелеят.

Размножаване на Капуцини

Групата Капуцини се ръководи винаги от най-силния зрял мъжкар. Той обаче няма претенции по отношение на чифтосването и не се бие с младите мъжкари, а предоставя на женските да избират с кого искат да се чифтосат.

Въпреки това обаче младите мъжкари се бият безпощадно, за да покажат силата си пред женските Капуцини. Бременността продължава около 160 дни, след което на бял свят се появява само едно малко. Много рядко се раждат две малки, но това затруднява майката в отглеждането им. В такива случаи в отглеждането помагат и други женски от групата.

Женските Капуцини раждат веднъж на две години, защото след раждането си малкото остава с тях повече от година и половина. Първите дни бебетата висят върху коремите на майките си, а през следващите три месеца от живота си малките Капуцини прекарват на гърбовете на майките си, като се преместват на гърдите им от време на време, за да сучат.

Когато станат на 6 месеца, те вече са напълно самостоятелни, но остават с майката още поне година. През цялото това време майката им осигурява мляко, въпреки че те отдавна могат да се хранят с твърда храна. Полово зрели женските Капуцини стават към седмата година от живота си, а мъжките - едва след края на десетата си година.

От време на време младите мъжкари влизат в битка с остарелия лидер на групата, за да го изместят. В такива случаи всички малки са подложени на риск от избиване, тъй като новият лидер иска да заплоди женските и да установи нови правила в групата.

Любопитни факти за Капуцините

Капуцини се придвижват на групи, които се състоят от 10 до 40 маймуни. Капуцини се придвижват на четири лапи, но понякога се изправят и ходят само на две. По цели дни Капуцини се хранят, играят и се грижат за козината едни на други.

Капуцини много лесно възприемат и се поддават на обучение като други социални животни, в това число котки, кучета, зайци, чинчили. Интересен факт е, че Капуцини всеки ден натъркват козината си с различни растения, за да дезориентират хищниците. Естествени врагове на Капуцини са хищни птици и различни видове хищници.

Колкото е по-голяма групата на Капуцини, толкова по-голям шанс имат да се борят и предпазват от нападението на хищниците. Когато са атакувани от хищник, Капуцини се сгъстяват в група, която предпазва малките от нападение. Най-възрастният и опитен мъжкар се отделя от групата, за да нападне хищника и да го изгони, често към него се присъединяват други зрели мъжкари.

Сред видовете, които могат да се отглеждат вкъщи, са Капуцинът Фавн и Капуцинът Апела. Те са с големината на котка и са подходящи за отглеждане в домашни условия, но само ако обучението и опитомяването им е започнало от най-ранна възраст. Обикновено това се случва, когато малкото на Капуцин е намерено в гората, след като се е изгубило заради атака на групата от хищници, но по някаква случайност е оцеляло.

В зоопаркови условия Капуцините живеят до 40 години. Тези интелигентни маймуни имат много изразителна мимика на муцуната и общуват чрез гримаси, както и чрез издаваните от тях звуци, които са изключително разнообразни. Още от шестия си месец Капуцини могат да се смеят, да плачат и да правят най-различни гримаси, които са отражение на техните чувства.

Капуцини не обичат непознати представители на своя вид и когато към групата им се приближи непознат, те го нападат и в повечето случаи го убиват.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати