Маймуните избират партньори по устните

Маймуните избират партньори по устните

Маймуните избират партньора си по цвета на устните му, стана ясно след проучване на изследователи. Оказва се, че има пряка връзка между цвета на устните на маймуната и желанието на представителите на противоположния пол да станат нейни партньори по време на любовния период.

Както и в човешкото общество, в обществото на маймуните червеният цвят на устните се смята за най-привлекателен от всички останали цветове. Само че в света на маймуните сигналите на червените устни не идват от представителките на женския пол, а на мъжкия - така мъжките маймуни показват на женските, че ги харесват и се опитват да привлекат вниманието им.

Като правели снимки на маймуните в континентален Китай в продължение на повече от година, специалистите забелязали, че промяната на цвета на устните на мъжките маймуни има връзка с желанието им за накарат женските да им обърнат внимание по време на любовния период.

Първоначално се смятало, че различните нюанси в цветовете на устните на маймуните са определящи за възрастта им. Новото изследване на цвета на устните обаче дало неочаквани резултати - оказало се, че то е свързано с желанието на мъжкаря да продължи рода си. Ако цветът на устните на мъжкия по време на любовния период е по-червен от обикновено, това е знак, че той е готов да се чифтоса с избрана от него партньорка.

Маймуните избират партньори по устните

Като използват цвета на устните си за показването на желанието си да се чифтосат, мъжкарите избягват сблъсъци с представители на собствения си пол в борба за вниманието на женските. Ако мъжкар с червени устни види друг мъжкар, чиито устни са доста по-бледи, той изобщо няма да се опита да се бие с него, за да спечели надмощие над него и възможност да се чифтоса с женската.

Все още не е ясно защо част от мъжките маймуни сами се отказват от преследването на женски в размножителния период. Смята се, че това има връзка с йерархията при маймуните и тези, които стоят по-ниско в йерархията, са наясно, че няма смисъл да се борят с по-висшестоящите за възможността да се чифтосат с някоя женска.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати