Пандите се размножават само по любов

09.04.2018
Пандите се размножават само по любов

Женската панда има по-голям шанс да зачене и да роди здраво поколение, ако изпитва силни чувства към мъжкаря, с когото се чифтосва, установили са специалисти след години наблюдения на панди. Пандите са смятани за изчезващ вид заради бавния процес на възпроизвеждане, но при емоционална връзка с партньора се размножават по-успешно.

Големите панди достигат до полова зрялост във възрастта от 4 до 8 години, а репродуктивните им възможности продължават, докато не станат на 20 години. Любовният период на пандите е много кратък - около двадесетина дни през пролетта, като възможността за зачеване е през 3 дни от този период.

Бременността продължава от 95 до 160 дни и на бял свят се появяват едно или две бебета, които тежат от 90 до 130 грама. За съжаление пандата, която е родила две малки, изоставя едното, тъй като въпреки малкия размер на бебетата, тя може да поеме грижите само за едно, тъй като млякото й няма да стигне за две. Затова специалисти постоянно следят ражданията и се опитват да спасят изоставените от майката бебета.

В продължение на няколко години специалисти от Китай наблюдавали 27 женски и 11 мъжки панди, които били затворени в специални големи клетки с дървета и басейни. На всяка женска била предоставена възможността да избира между двама мъжки, като контактът бил ограничен - животните можели само да се наблюдават през решетките и не можели да се докосват.

Пандите се размножават само по любов

Когато женската проявявала силен интерес към мъжкаря и той й отвръщал със същото, се смятало, че тази двойка със сигурност ще има бебе. В някои от случаите интерес проявявал само единият от бъдещата двойка, отбелязвали се и няколко случая на силна агресия между животните.

Когато женската си харесвала някой мъжкар, тя вдигала опашка и издавала звуци, които приличали на нежно чуруликане. След дълги наблюдения било разрешено на пандите, които се харесват, да се опознаят отблизо. Двойките, които се харесвали въпреки разстоянието, което ги разделяло, се сдобили с бебе в 90 процента от случаите. Липсата на любов от страна на женската довела до едва 50 процента успеваемост в процеса на зачеване. Пандите, които не се харесвали през решетките, при близък контакт продължавали да се отбягват.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати