Хлебарката живее няколко дни без глава, самата глава - също

Хлебарката живее няколко дни без глава, самата глава - също

Хлебарката е толкова издържливо насекомо, че ако главата й бъде отделена от тялото, тя ще може да живее още няколко дни. Интересен факт е, че и самата глава ще оцелее точно толкова дни, колкото и тялото. При хората и повечето животни обезглавяването лишава тялото от кислород и хранителни вещества, но при хлебарката това не е така.

За да може кръвта да циркулира в тялото на човека и много от животните, е необходимо да се поддържа постоянно кръвно налягане. При хлебарките кръвоносната система е съвсем различна - тя не е голяма, липсват тънки капиляри и налягането може да е много по-ниско. Ако хлебарката бъде обезглавена, кръвоносните съдове на шията веднага се запечатват от бързото съсирване на кръвта на насекомото и така се избягва смъртоносен кръвоизлив.

Дишането на хлебарката не се управлява от мозъка, за тази цел й служат специални малки отвори по цялото тяло. Въздухът попада в тъканите непосредствено от отворите по тялото в кръвта. Освен всичко това хлебарките не хабят ценна енергия за поддържане на постоянна температура на тялото, затова им е необходимо много малко количество храна, за да живеят. След като хапнат веднъж, могат седмици наред да издържат без храна.

Хлебарката живее няколко дни без глава, самата глава - също

Хлебарките имат във всеки сегмент от тялото си така наречените ганглии - струпвания на нервна тъкан, които могат да изпълняват базови рефлекторни нервни функции. Така и без главен мозък тялото на хлебарката може да функционира - насекомото може да се движи и да реагира на докосване.

Главата също продължава да функционира, но тя не може да издържи колкото тялото, животът й е няколко часа. Обезглавяването на хлебарки може да се стори странно на някои, но изследванията в тази област са много важни, тъй като могат да помогнат за въпроси, свързани с работата на невроните и да променят в бъдеще живота на много хора, които се нуждаят от лечение на мозъка и на нервната система.

Странното устройство на хлебарките може да се окаже пробив в създаването на медикаменти за удължаване на живота, смятат специалисти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати