Дървесно Кенгуру

дървесно кенгуру

Дървесно Кенгуру е торбест бозайник, който прилича на обикновеното кенгуру, но за разлика от него живее по дърветата. Дървесно Кенгуру е интересно животно със силно развита мускулатура, благодарение на което може да прави дълги скокове.

История на Дървесно Кенгуру

Смята се, че Дървесно Кенгуру се е появило на планетата ни преди около 100 милиона години. Днес Дървесно Кенгуру може да се срещне в североизточната част на Австралия, както и на остров Нова Гвинея. Дървесно Кенгуру предпочита да живее в гори, които са на около 3000 метра надморска височина. По-рядко Дървесно Кенгуру може да се срещне в равнинни местности. Тропическите гори обаче си остават любимо място за живот на представителите на този вид.

Почти целия си живот Дървесно Кенгуру прекарва сред клоните на дърветата на височина от 5 до 20 метра, без изобщо да се страхува от прекалено големите височини. Дървесно Кенгуру е застрашен вид, на планетата са останали не повече от стотина представители на този животински вид.

Въпреки че Дървесно Кенгуру на практика е вид, застрашен от измиране, това не спира някои бракониери да ловят това екзотично животно, за да го продадат на някой зоопарк по света. Някои Дървесни Кенгурута са част от специална програма за възстановяване на популацията, тъй като специалисти от цял свят полагат усилия този животински вид да бъде запазен от окончателно изчезване.

Как изглежда Дървесно Кенгуру

Дървесно Кенгуру е дълго от 1. 3 до 1. 8 метра заедно с опашката, като опашката му е малко по-дълга от тялото. Дървесно Кенгуру тежи от 5 до 18 килограма в зависимост от разновидността на вида, както и от условията, в които живее. Горната част на тялото на Дървесно Кенгуру е сивкаво кафява или черна, а долната част обикновено е бяла. Много често се срещат и представителите на вида с рижава козина, която преминава в сивкава към корема, който може да е много светъл и дори бял.

дървесно кенгуру на дърво

За разлика от обикновеното кенгуру, което има мощни дълги задни крака, Дървесно Кенгуру е с къси задни крака с много широки стъпала. На лапите си Дървесно Кенгуру има големи извити нокти, които помагат на животното да се захваща за стволовете и клоните на дърветата. Предните и задните крайници на Дървесно Кенгуру са с почти еднаква дължина.

Предните крайници на Дървесно Кенгуру му служат, за да се захваща за клоните на дърветата и да се издига все по-нагоре. Мускулатурата на тялото и на крайниците на Дървесно Кенгуру е изключително добре развита, благодарение на което то проявява наистина акробатични способности.

Ушите на Дървесно Кенгуру са малки, с обли краища. Муцуната на Дървесно Кенгуру е доста къса, но формата й напомня на тази на обикновеното Кенгуру. Носът на Дървесно Кенгуру е малък и черен на цвят, животното го мърда през цялото време, за да се ориентира къде може да намери храна, а мъжкарите го ползват и за да надушат женска, която е готова за чифтосване.

Опашката е обилно покрита с козина и служи на Дървесно Кенгуру за балансиране при скачането и за промяната в посоката на скока. Очите на Дървесно Кенгуру са малки, с тъмен цвят и любопитен поглед.

С какво се храни Дървесно Кенгуру

Дървесно Кенгуру се храни с растения, като предпочита дървесни листа. Понякога Дървесно Кенгуру се храни с цветовете на дърветата, а също така и с плодовете им. Дървесно Кенгуру хапва с удоволствие зърна, кората на дърветата, а също и цветния нектар. Много рядко Дървесно Кенгуру хапва яйца, които открива по дърветата.

Ако е много гладно, Дървесно Кенгуру може да изяде и дребна птица, много често жертви стават новоизлюпени птичета. Понякога, ако не може да намери достатъчно храна по дърветата, Дървесно Кенгуру слиза на земята, но там се движи много бавно и тромаво и често става жертва на хищници. Дървесно Кенгуру слиза на земята и когато иска да пие вода, тъй като не е получило достатъчно течности от листата, плодовете и цветовете на дърветата.

Понякога Дървесно Кенгуру търси яйца на птици по земята и ако е много гладно, не пренебрегва различни видове насекоми и червеи, а също така различни видове безгръбначни. Тъй като отделя за търсене на храна и хранене само около 6-7 часа в денонощието, Дървесно Кенгуру е много лакомо и когато е будно, не спира да се храни. Ако не се е нахранило добре, Дървесно Кенгуру може да не успее да заспи през деня и тогава рискува да се спусне на земята и през деня в търсене на храна.

В такива случаи Дървесно Кенгуру става обект на преследване от различни видове хищници, а също така и от бракониери, които лесно успяват да изненадат трудно подвижното животно. То няма възможност да се отбранява като обикновеното кенгуру, което използва понякога предните си лапи като боксьор и рита с огромните си задни крака.

дървесно кенгуру с малкото си

Размножаване на Дървесно Кенгуру

Не съществува размножителен период за Дървесно Кенгуру, това животно се размножава през цялата година. Мъжкарите се бият сред клоните на дърветата за благосклонността на женските, готови за чифтосване. Понякога при тези битки някой от мъжкарите може да пострада сериозно.

Бременността на женското Дървесно Кенгуру трае около месец и малко. Майката ражда по едно малко, което е силно недоразвито и въпреки миниатюрния си размер успява да стигне само до торбата, където продължава да се развива. Малкото остава в торбата около 10 месеца и там пие изключително хранителното мляко на майка си от специални зърна в торбата. След като стане на около година, малкото излиза завинаги от торбата, но продължава да се движи плътно с майка си поне още половин година.

Любопитни факти за Дървесно Кенгуру

Когато скача, Дървесно Кенгуру успява да задържи тялото си не във вертикално, а в хоризонтално положение. Така може да прави скокове до 3 метра дължина. Дървесно Кенгуру може да скача от голяма височина - около 18 метра.

Дървесно Кенгуру е активно предимно през нощта. През останалото време на денонощието Дървесно Кенгуру спи по клоните на дърветата. Дървесно Кенгуру живее в малки групи от по три или четири животни, като те винаги са семейство - мъжкар, неговата женска и техните малки.

Дървесно Кенгуру живее около 15 години, но в зоопаркови условия може да достигне до 20-годишна възраст. Естествените врагове на Дървесно Кенгуру са кучето динго, питони и други хищници.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати