Гърбат Кит

12.04.2019
Гърбат Кит

Гърбат Кит е интересен представител на вида беззъби китове и е получил наименованието си заради характерното извиване на гърба си, което прави от време на време. Гърбат Кит се нарежда сред най-едрите животни на планетата.

История на Гърбат Кит

Смята се, че появата на Гърбат Кит на планетата ни датира отпреди около 200 милиона години. Днес Гърбат Кит се среща на много места по планетата - от Австралия до Бермудите, от Бразилия и Венецуела до Ирак и Исландия. Гърбат Кит може да се срещне във водите край Корея, Конго, Мадагаскар, Норвегия, Перу, Панама, Русия, Мозамбик, Мексико, Франция, Япония и Ямайка.

През 60-те години на ХХ век се оказало, че видът е застрашен от изчезване, тъй като са избити над 90 процента от представителите му заради безконтролния промишлен улов. След като Гърбат Кит е обявен за защитен животински вид, популацията му успява драстично да се възстанови и днес на планетата ни има 80 000 Гърбати Кита. Днес на планетата ни живеят четири големи популации Гърбати Китове - в Индийския океан, в северната част на Тихия Океан, в южната му част и една, която е известна като атлантическа популация.

Как изглежда Гърбат Кит

Гърбат Кит е изключително едро животно - то достига до 16 метра дължина и тежи до 35-40 тона. Женските са по-едри от мъжките. Гърбат Кит има гърбица, която се вижда лесно върху черния му гръб. Върху главата си и върху долната си челюст Гърбат Кит има десетки издатини, които са известни като туберкули. Опашната перка е назъбена по ръба и е уникална за всеки отделен екземпляр, което дава възможност на специалистите да ги разпознават.

Опашната перка е черно-бяла и представлява около една трета от цялата дължина на Гърбат Кит. Гръдните перки на Гърбат Кит са много дълги, поради което понякога тези животни се наричат дългоръки. Смята се, че издължените гръдни перки са необходими на Гърбат Кит заради нуждата му да мигрира от топли в студени води. Гръбната перка на Гърбат Кит е малка.

Два Гърбати Кита

Отворът за изхвърляне на вода на Гърбат Кит е с формата на сърце. Фонтанът, който изхвърля във въздуха Гърбат Кит, може да достигне до 6 метра височина. В устата на Гърбат Кит няма зъби, но има характерните за Син Кит пластини, образувани от така наречените китови мустаци. Те са многобройни - броят им достигат до 400 и служат, за да прецеждат храната на Гърбат Кит.

Тялото на Гърбат Кит е сравнително късо и доста набито, като в предната си част е широко, а в задната се стеснява. Главата е сплескана, масивната долна челюст е изпъкнала напред на около 30 сантиметра пред тялото. По тялото има около 20 гънки, които служат на Гърбат Кит да разтегне кожата си, когато е погълнал прекалено голямо количество вода.

Гърбат Кит е с черен гръб, отстрани тялото му е сиво или кафеникаво. Гърдите и коремът са бели или черни на бели петна. Гръдните перки на Гърбат Кит са черни или бели. Много рядко се среща Гърбат Кит албинос.

С какво се храни Гърбат Кит

Гърбат Кит се храни с крил, дребни рибки, големи риби и различни видове ракообразни и мекотели. Сред любимата храна на Гърбат Кит е не само крилът, но също така скумрия, сардини, аншоа, риба треска. Стомахът на Гърбат Кит побира до 600 килограма храна. При хранене Гърбат Кит поема в устата си голямо количество вода, след което го избутва през пластините, за да се закачи храната по тях.

Някои групи Гърбати Китове ловят риба, като правят кръг около пасажа и започват да бият по водата с перките си Така се образува пяна и рибата не може да излезе извън този кръг. След това всички участници в групата се редуват, за да се нахранят. Понякога Гърбат Кит удря по водата с опашката си и по този начин зашеметява рибата, след което я изяжда.

Размножаване на Гърбат Кит

Гърбат Кит се размножава предимно през пролетния период, но може да започне и в края на зимата. Мъжки Гърбати Китове на групи от по 20 и повече се събират около готовите за чифтосване женски и започват да се бият, за да привлекат вниманието им. Преди чифтосването мъжкият и женският Гърбат Кит плуват доста време заедно, въртят се във водата и удрят по повърхността й с гръдните си перки. Бременността трае около 11 месеца. Женският Гърбат Кит ражда едно малко, което е дълго около 6 метра и тежи почти 2 тона. В продължение на 6 месеца малкото се храни с кърма и не се отделя и за секунда от майка си.

След този период майката започва да комбинира кърмата с нормална храна, което дава на малкото възможност да свикне с новия начин на хранене. Интересен факт е, че млякото на женския Гърбат Кит е ярко розово. Малкото поглъща по 45 литра кърма всеки ден. То остава с майката около 2 години. Женските Гърбати Китове стават полово зрели едва на пет години, а при мъжките половата зрялост настъпва към края на седмата им година.

Гърбат Кит във водата

Любопитни факти за Гърбат Кит

Интересен факт е, че Гърбатите Китове мигрират и при този процес изминават над 20 000 километра годишно. Гърбатите Китове се събират на огромни групи, за да мигрират заедно. През топлата част на годината Гърбат Кит предпочита умерените или хладните води, а през студената се мести в тропическите води.

През зимата голямата група се разделя на малки групи, които тръгват по различно време - първи поемат майките с малките, тъй като се движат най-бавно. Следват ги младите Гърбати Китове, а след тях поемат по пътя на миграцията възрастните мъжкари, възрастните женски, които не са бременни, и най-накрая тръгват бременните женски. В края на зимата миграцията стартира, като групите се нареждат в обратен ред.

Гърбат Кит може да достигне до 100-годишна възраст, но замърсените океани, сблъсъкът с кораби и заплитането в риболовни мрежи често е фатално за представителите на този животински вид. Гърбат Кит предпочита да живее в близост до бреговете и само малки групи са срещани в открито море.

Гърбат Кит се придвижва доста бавно - скоростта му не надвишава 15 километра в час, но ако е ранен, Гърбат Кит може да достигне скорост от почти 30 километра в час.

Гърбат Кит е най-големият акробат сред всички китове - той обича да изскача над водата, като застава над нея за части от секундата в напълно вертикално положение, а след това отново се гмурка. Гърбат Кит е много игрив и поради тази причина привлича фотографи от цял свят. Гърбат Кит може дълго време да прекара, като удря по повърхността на водата, за да образува пяна.

Гърбат Кит може да остане под вода до 30 минути. Гърбат Кит е известен с песните си, но не е ясно дали служат за установяване на йерархия или за привличане на женски. Гърбатите Китове пеят както поотделно, така и хорово.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати