Скарида Богомолка

скарида богомолка

Скаридата Богомолка е известна не само с това, че е изключително красива, но също така и с невероятната си сила. Доказано е, че Скаридата Богомолка е най-силното създание на планетата по съотношение на телесна маса и сила на удара.

История на Скарида Богомолка

Смята се, че Скарида Богомолка се е появила на планетата ни преди около 650 милиона години. Скарида Богомолка, известна още като Паунова Скарида заради ярките цветове на тялото си, не се е променила изобщо и е сред така наречените живи изкопаеми, тъй като изглежда по същия начин, по който изглеждат и вкаменелостите на този вид, които са намирани на различни места по планетата.

Днес Скарида Богомолка се среща предимно в района на Бариерния риф в Австралия. Скарида Богомолка може да се срещне на дълбочина около 40 метра. Скарида Богомолка живее в специално изкопани от нея тунели на дъното, които могат да достигат до 1 метър дължина и около 40 сантиметра дълбочина. За да не се срутват тунелите, Скарида Богомолка укрепва стените им с парченца корали. В тези тунели Скарида Богомолка прекарва голяма част от времето си, когато не дебне за плячка.

Как изглежда Скарида Богомолка

Мъжката Скарида Богомолка изглежда много ефектно - тялото й е зелено, главата е синя, а антените са червени или оранжеви. Женските изглеждат доста по-невзрачно - те са кафеникави или тъмно зелени на цвят. Тялото на Скарида Богомолка е дълго около 30 сантиметра. От двете страни на главата й се намира по един капковиден израстък.

Очите на Скарида Богомолка са най-развитите сред очите на всички животни на планетата. Те са изпъкнали и се въртят във всички посоки. А зрението на това странно животно е много по-развито от човешкото - Скарида Богомолка вижда 12 основни цвята и хиляди техни нюанси. Скарида Богомолка може да вижда абсолютно всички нюанси на цветовия спектър. Скарида Богомолка може да вижда ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Тя може да приема поляризираната светлина като обикновена.

паунова скарида

Предните крайници на Скарида Богомолка са с щипки, които са покрити с остри шипове. Скарида Богомолка ги използва за нападение, а също така и да се предпазва от враговете си. Заради постоянното им използване за битки Скарида Богомолка е получила и наименованието Рак-боец. Освен тези страшни щипки Скарида Богомолка има и осем чифта крака, с които върви бързо по дъното.

Тя ги използва и за да се зарови в пясъка, за да не я видят жертвите и враговете й. Опашката на Скарида Богомолка прилича на опашка на обикновена скарида, но е оцветена в много красиви цветове - при мъжките тя е синьо зелена, като цветовете се преливат. Женските имат кафеникава опашка.

С какво се храни Скарида Богомолка

Скарида Богомолка се храни с различни видове червеи, малки сепии, дребни рибки, стриди, миди, морски охлюви, както и с различни ракообразни. Когато дебне жертвите си, Скарида Богомолка се заравя в пясъка, от който стърчат само очите й. Тя с часове може да дебне, докато се появи подходяща жертва, която е на достатъчно близко разстояние, за да я атакува.

В този момент Скарида Богомолка свива опашката си, която я изстрелва с голяма скорост като катапулт към жертвата. Когато намери плячката си, Скарида Богомолка нанася зловещи удари по черупката й с щипките си, покрити с шипове и това не оставя никакъв шанс на жертвата. Когато атакува риба, мекотело или червей, Скарида Богомолка буквално го прави на парчета със смъртоносните си удари.

Размножаване на Скарида Богомолка

Не са ясни всички подробности около размножителния процес на Скарида Богомолка. Тя е самотно същество, което се събира с представител на противоположния пол за кратко по време на размножителния период. Женската на Скарида Богомолка изхвърля от тялото си яйца, които се оплождат от мъжкия. Женската Скарида Богомолка задържа яйцата върху коремчето си и плува известно време по гръб, за да ги задържи върху себе си, докато не намери подходящо място, където да ги остави да съзряват. След няколко седмици се появяват миниатюрни Скариди Богомолки, които са точни копия на възрастните екземпляри.

Любопитни факти за Скарида Богомолка

красива скарида богомолка

Скарида Богомолка нанася изключително силен удар, който според изчисленията е равен на скоростта и силата на куршум - около 80 километра в час. Ударът, който нанася Скарида Богомолка, е толкова силен, че водата около нея буквално започва да кипи.

Предните крайници на Скарида Богомолка се състоят от няколко слоя хидроксиапатит и хитин - благодарение на тези вещества малкият боец може да удря по черупките на миди и стриди, без да се страхува, че самият той може да пострада. Затова Скарида Богомолка не е много подходяща за отглеждане в аквариум, въпреки че е много красива. Ако поиска, Скарида Богомолка за секунди разбива стъклото на аквариума и може да загине. Ударът на Скарида Богомолка се осъществява за време, което е 50 пъти по-малко от това, необходимо на човешкото око за едно мигване.

Обикновено Скарида Богомолка държи предните си крака събрани като за молитва, откъдето идва и нейното наименование. В момента, в който намери плячка, тя започва да удря с огромна сила по черупката й. При тази страшна сила, с която удря, Скарида Богомолка би трябвало да изгуби крайниците си. Въпреки това обаче тя успява да ги използва около 50 000 пъти между две смени на външната си обвивка.

Но тъй като крайниците на Скарида Богомолка се състоят от отделни слоеве различни вещества, които са оформени на миниатюрни спирали, това помага за поемането на енергията, която възниква при удара. От двете страни на всеки крайник на Скарида Богомолка има специални хитинови нишки, които са много силни и задържат допълнително крайниците, за да не пострадат при ударите. Въпреки това обаче върху крайниците се повяват малки пукнатини, но те никога не се задълбочават.

Принципът на строежа на крайниците на Скарида Богомолка служат на специалисти от различни области да разработват материали, които са устойчиви повече от обикновените.

Скарида Богомолка не е подходяща за отглеждане в аквариум и защото се опитва да убие абсолютно всяко същество, което види.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати