Животните, които оцеляват и без зъби

Костенурки

Зъбите са необходими на животните, за да раздробяват храната, но някои от тях добре се справят и без тях или с малко количество зъби. На практика количеството и устройството на зъбите на животните са пряко свързани с храната, която те консумират. Понякога роговите пластини заместват зъбите.

Мравоядът например няма абсолютно никакви зъби. Долната челюст на това животно с екзотичен вид е издължена и тънка. Мравоядът похапва термити и мравки, които успява да хване с изключително дългия си лепкав език. За да раздроби храната, мравоядът не използва зъбите си - за тази цел стомахът му е снабден с много силни мускули, които буквално премазват насекомите.

Мравояд

Китът също няма зъби - за сметка на това има рогови пластини, които са с различна дължина в зависимост от разположението си в устата на морския гигант. С помощта на роговите пластини китът успява да прецеди водата, за да може в устата му да останат миниатюрни морски създания, подходящи за неговия стомах.

Древните костенурки, живели на планетата ни преди хиляди години, са имали зъби, но съвременните костенурки са напълно лишени от тях. Вместо зъби морските и сухоземните костенурки имат пластини във вид на човка. Челюстите на костенурките са изключително силни и въпреки липсата на зъби дори костенурка с размер на корубата около 20 см може с лекота да отхапе човешки пръст.

Кит

Панголинът също няма зъби, защото не му се налага да сдъвква храната си. Панголинът има език, който е дълъг около 25 см, и с него хващат храната си, а след това успяват да я вкарат възможно най-дълбоко в гърлото си. Панголинът се храни с мравки и други видове дребни насекоми.

Индонезийският земеровещ плъх е надарен от природата само с четири зъба, при което нито един от тях няма корен. Зъбите на земеровещия плъх му служат, за да хваща с тях здраво едри червеи - това е единствената храна на почти беззъбия гризач, живеещ в Индонезия.

Уомбат

Австралийският воден плъх, както и вомбатът, който също живее в Австралия, имат само по 12 зъба в устата си - това им е напълно достатъчно, за да сдъвкват храната си. Липсата на много зъби обаче не ги прави никак безобидни - те имат силни челюсти и с лекота могат да нанесат сериозно ухапване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати