Животинските видове, които еволюират точно сега

1 от 5 Снимки

Койоти, кучета и вълци


Когато европейските заселници пристигат в Северна Америка, те почти унищожават северноамериканските вълци и койотите като животински вид. Така без да искат предизвикват еволюционна промяна.

От една страна, койотите се настаняват в освободените от вълците територии, а вълците, поради намалената си бройка, започват да се чифтосват с койоти и появилите се бездомни кучета. Така се появява нов вид хищник, който е известен като coywolf или вълкокойот. Той е по-силен и тежък от койотите и кучетата, по-мускулест е и има по-здрава челюст.

Обикновено еволюцията е дълъг и изключително бавен процес. Тя може да отнеме буквално милиони години, преди фините промени, които се случат във всяко живо същество, да станат достатъчно драматични, за да могат да се забележат.

Днес обаче живеем в много по-екстремна околна среда, за разлика от предишните няколко стотици хиляди години. До голяма степен отговорни за това сме ние, хората, защото със стопанската си дейност успяваме да променим и по-точно да влошим природните условия на планетата.

Замърсяване, глобално затопляне, промяна на местообиталищата, с които са свикнали останалите животински видове, това са само малка част от процесите, които предизвикват еволюцията да заработи на много по-бързи обороти.

Основна причина за това е стремежът на много животни да се впишат в новите условия, за да оцелеят. В горната галерия вижте кои са животните, които еволюират точно в този момент.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати