Полярна Лисица

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Полярна Лисица

Полярната Лисица е красив хищник, който дълги векове е ценен заради красивата си топла козина и заради този факт е бил обект на лов в продължение на дълго време. Полярната Лисица е изключително умно и хитро животно, което обитава студените райони на планетата.

История на Полярната Лисица

Полярната Лисица е разпространена по цялата периферия на Северния полюс. Тези красиви хищници обитават северните части на Европа, Азия, Северна Америка и много от полярните острови като Шпицберген, Гренландия, Нова земя, Командорските острови и Канадския архипелаг. Полярна Лисица обитава тундрата и северните крайбрежия на моретата и океаните. Този красив хищник понася добре студовете, но с удоволствие се излежава, когато го топлят слънчевите лъчи.

Как изглежда Полярната Лисица

Полярната Лисица прилича на обикновена лисица, но има и много отличителни белези в сравнение с нея. Дължината на тялото на Полярната Лисица е от 50 до 75 см, а теглото варира от 4 до 6 килограма, като през зимният период мъжките могат да достигнат тегло до 10-11 килограма заради натрупването на мазнини.

Опашката на Полярната Лисица е с дължина 25-30 сантиметра и тя я използва, за да заличава следите си по снега, а също така и за баланс, когато се налага да тича много бързо в преследване на плячката или ако самата тя е обект на преследване.

Ушите на Полярната Лисица са изправени, по-къси са от тези на обикновената лисица и целите са покрити обилно с пухкава козина. Полярна лисица има къси лапи и възглавничките им са покрити обилно с козина, за да не замръзват, когато животното се придвижва по снега. Полярна Лисица има заострена муцуна, която завършва с черен нос, и малки тъмни очи с много интелигентен поглед.

Полярна Лисица

Полярната Лисица има изразена сезонна смяна на цвета на козината. През лятото козината на това красиво животно е рижаво-черна или кафява, а през зимата става съвсем друг цвят. Той може да се смени със снежнобял, без никакви други оттенъци или сиво-син. Белият цвят е по-разпространен, докато пепелявият се среща по-рядко и поради тази причина е много по-ценен за добив, макар белите индивиди да изглеждат по-привлекателно. Самата козина е много гъста и превъзхожда тази на обикновените лисици.

С какво се храни Полярната Лисица

При намирането на храна Полярна Лисица съчетава две стратегии – активен лов и плячка наготово. Полярна Лисица не пропуска възможност да се нахрани с мърша или остатъци от чужда трапеза, не подминава дори мъртвите си събратя. През зимата Полярната Лисица се храни с леминги, които изравя от снега, а през лятото разравя гнездата на полярните сови, ловува малки пъдпъдъци и други дребни птици. Полярна Лисица се храни и с растителност, а на брега на морето се изхранва с риба, морски таралежи, морски звезди, ракообразни, както и с трупове на тюлени, моржове и китове.

Размножаване на Полярна Лисица

Полярната лисица отглежда потомството си в дупки и може да използва една и съща дупка за тази цел в продължение на много години и да отгледа в нея няколко потомства. Полярната Лисица често прави нови дупки, които обаче са свързани помежду си и образуват лабиринт. Това съоръжение може да има до 80 входа, от които интензивно се използват не повече от десетина.

През зимния период Полярната Лисица копае дупки в снега, в които прекарва студените нощи. През този период тези животни са единаци и чак през пролетта образуват двойки и отглеждат потомството си заедно. Размножителния период на Полярната лисица е през април. Случва се да се образуват полигамни съюзи от 3 животни - един мъжки и две женски. Съперниците се бият помежду си, а със женските се заиграват, като им носят някакъв предмет – пръчка, кост или топка сняг.

Бременността на Полярната Лисица продължава от 49 до 56 дни. Преди да роди, женската намира дупка и я почиства добре. При липса на свободна дупка може да роди в храсти. Тя ражда от 4 до 9 малки. В година с голям брой леминги може да се родят рекорден брой малки – до 20 новородени. Случва се родилките да приемат за отглеждане осиротели малки, ако дупките им са свързани. Малките сучат мляко до десетата седмица, а започват да излизат от дупката още на четвъртата седмица. Двамата родители изхранват потомството заедно. Малките растат бързо и стават полово зрели още на 1 година. Продължителността на живот на Полярна лисица е между 6 до 10 години.

Полярна Лисица

Любопитни факти за Полярната Лисица

Обонянието на тези животни е отлично развито и имат много добър слух. Разчитат на тях основно, защото зрението не е силната им черта. По време на зимните миграции Полярната Лисица преминава по повърхността на многогодишните ледове и се отдалечава от бреговете на значителни разстояния. Полярна Лисица изминава по няколкостотин километра. Тези преходи са предизвикани от по-трудното намиране на храна през студения период. Често се случва Полярна Лисица да следва бели мечки и да се храни с остатъците от храната им. През летния период Полярна Лисица прави точно обратното - става домошар и територията й се свива в рамките на 2 до 20 квадратни километра.

Полярна Лисица е изобретателно и дори нахално животно. При среща с по-едър хищник Полярна Лисица не отстъпва лесно и използва всяка възможност да си открадне парче месо, като не се отказва, докато не получи каквото иска.

Там където не са обект на лов, Полярните Лисици свикват с хората и не се страхуват от близък контакт. Това ги прави чести посетители на дворовете, от които постоянно отмъкват по нещо. Могат да се научат дори да се хранят от ръка.

Полярните Лисици могат да станат плячка на вълци, по-едри лисици и на росомахи. По-рядко ги нападат белите мечки, ястребите, враните и белите сови. Основен проблем на Полярната Лисица е гладът и нестабилните хранителни запаси.

Полярните Лисици са подложени на различни заболявания и също като лисиците изпълняват роля на природен резервоар и преносител на инфекции. Най-честото заболяване на Полярна Лисица е вирусния арктически енцефалит. Страдат и от самоизяждане. При това състояние животното изгризва тялото си, опашката, крайниците, корема и в тежки случаи това води до смърт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати