Жълтоторбест Паяк

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк е един от най-отровните паяци на планетата ни. Това малко същество е в състояние да нанесе сериозни щети на здравето на животно или човек и да пренесе опасни инфекции, които могат да доведат до труднолечими проблеми и дори до летален изход.

История на Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк може да бъде срещнат на много места в САЩ, но също така и в други държави. Жълтоторбест паяк се среща също така в Япония, Индия, Европа, Африка и Австралия. Жълтоторбест паяк плете специални торби от паяжини върху стени и тавани и през деня се крие в някоя от тях. Благодарение на това, че плете торби, а не обичайните за повечето паяци паяжини, е измислено наименованието Жълтоторбест паяк. От векове хората се опитват по различни начини да се предпазят от нахлуването на Жълтоторбест паяк в жилищата им, тъй като отровата му може да причини големи щети на организма. Днес Жълтоторбестият паяк е признат за един от най-големите вредители и в местата, където е силно разпространен, единственият начин за унищожаването му е намесата на специалисти по борба с насекомите и вредителите.

Характеристики на Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк е с размери, които варират от 5 до 10 милиметра. Жълтоторбест паяк е с бледо бежав, белезникав или жълтеникав цвят, с лек нюанс на зелено. Челюстите на Жълтоторбест паяк, както и върховете на краката му, са тъмнокафяви - поради тази причина краката на паяка изглежда тъмни отдалече. В горната част на корема си Жълтоторбест паяк има тъмно петно.

Предните крака на Жълтоторбест паяк са по-дълги, отколкото останалите 6 крака. Пред устата на Жълтоторбест паяк са разположени миниатюрни пипала, завършващи с щипки - с тяхна помощ паякът може да улавя малки насекоми, а след това да си помага с пипалата, за да придържа жертвата, докато изсмуква жизнените ѝ сокове.

С какво се храни Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк се храни с други, по-малки паяци, а също така яде и малки насекоми, както и техните яйца. Но ако храната не е достатъчна, Жълтоторбест паяк се превръща в канибал и изяжда собствените си яйца. Това обаче се прави най-често от мъжките Жълтоторбести паяци, които често влизат в схватка с женските, които се опитват да опазят яйцата си, докато от тях не се излюпят малките паячета.

Жълтоторбест паяк ловува през нощта и предпочита да търси плячката си, вместо търпеливо да изчака тя да попадне в някоя от мрежите му. Когато намери насекомо или по-малък паяк, Жълтоторбест паяк се хвърля върху жертвата, сграбчва я с краката и с пипалата, които се намират пред устата му, и я ухапва. Невротоксичната отрова на секундата парализира жертвата или дори може да я убие. На Жълтоторбест паяк му остава само да изпие жизнените сокове на плячката, след което веднага тръгва да търси нова.

Броят на Жълтоторбестите паяци в жилищата се увеличава през есента, когато става по-хладно и те търсят място, където да открият повече храна.

Размножаване на Жълтоторбест паяк

В началото на лятото мъжките Жълтоторбести паяци започват да преследват женските и да се чифтосват с колкото се може повече от тях. Женските се чифтосват само веднъж и тялото им произвежда 5 бели торбички с яйца, като във всяка има около 40 яйца. Женската крие торбичките на места, които трудно се забелязват - зад шкафове и картини, в гардероби и в ъгли. Женският Жълтоторбест паяк често охранява торбичките с яйцата и може да ухапе, ако усети, че те са застрашени. Щом като малките паячета се появят, женският Жълтоторбест паяк напуска скривалището заедно с тях, но всяко от паячетата започва веднага да води самостоятелен начин на живот.

Любопитни факти за Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк става причина през 2010 г. Мазда да изтегли 65 000 автомобила от пазара в Канада, САЩ, Пуерто Рико и Мексико, тъй като е установено, че отровната гадинка има навика да си прави гнезда в тръбите на превозните средства. Причината за това е фактът, че Жълтоторбест паяк харесва миризмата на въглеродния оксид в бензина. Торбите на Жълтоторбест паяк в тръбите на колите създава прегради, което след време е предпоставка за прекалено голямото налягане на бензина, а то, от своя страна, може да предизвика пожар. Затова през 2012 се разработва нов софтуер, който да предупреждава шофьорите, ако възникне проблем, причинен от торбите на Жълтоторбест паяк, и да може адекватно да се реагира.

Интересен факт е, че Жълтоторбест паяк се смята за не толкова вреден сред фермерите, тъй като унищожава голяма част от насекомите, които съсипват реколтата.

Жълтоторбест паяк често избира да живее в градини и може да се срещне сред дъски, дърва за огрев, купчини листа.

Жълтоторбест паяк

Вреди от Жълтоторбест паяк

Жълтоторбест паяк хапе, когато усети близостта на човек или животно. Жълтоторбест паяк се крие често в купчини дрехи, независимо дали са чисти или мръсни, и когато някой вземе дрехата или я облече, паякът захапва.

За да се предпазят от Жълтоторбест паяк, хората са принудени да запушват всички малки цепнатини не само под и около, но и в самите врати на домовете си. Препоръчва се също така да се запушат всички миниатюрни дупчици в основата на дома, за да не може Жълтоторбест паяк да влезе в къщата. При наличие на Жълтоторбест паяк в дома се викат специалисти по борба с вредителите, които с помощта на вакуум почистват и най-малкото ъгълче на жилището, а след това всички торби от прахосмукачки и чували с отпадъци се изгарят, за да се унищожи възможността от оцеляване на Жълтоторбест паяк.

Жълтоторбест паяк често се крие под завивките и може да се окаже в безизходица между човешката кожа и чаршафа, поради което веднага ще ухапе. Ухапването на Жълтоторбест паяк вкарва в тялото на човека невротоксин, който може да предизвика не само алергични реакции, световъртеж, повръщане и силни обриви, но също така е и предпоставка за развитието на стафилококова инфекция, която не се поддава лесно на лечение. Възможно е ухапването от Жълтоторбест паяк да предизвика некроза на някоя част на човешкото тяло, което изисква незабавна медицинска намеса. Ухапването на Жълтоторбест паяк предизвиква също така много неприятни лезии на кожата, които се поддават много трудно на лечение и са болезнени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати