miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Бразилски Скитащ Паяк

Бразилски Скитащ Паяк

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Бразилски Скитащ Паяк

Бразилски Скитащ Паяк е известен като един от най-отровните паяци на планетата. Бразилски Скитащ Паяк е получил наименованието си заради факта, че това малко, но изключително отровно създание винаги скита и предпочита да не се задържа дълго време на едно място.

История на Бразилски Скитащ Паяк

Бразилски Скитащ Паяк е известен също така и с името Бананов Паяк, тъй като често обитава банановите плантации. Представителите на този вид се смятат за много опасни. Видът е разпространен в Южна и Централна Америка, най-вече в тропичните и субтропичните региони. Бразилски Скитащ Паяк е разделен на два типа – скачащи паяци, които преследват плячката си с резки подскоци, и бягащи паяци, които са активни предимно през нощта. Бразилски Скитащ Паяк, който е активен през нощта, през деня предпочита да се крие под камъни или в жилищата на хората.

Характеристики на Бразилски Скитащ Паяк

Бразилски Скитащ Паяк не е голям - тялото му достига от 3 до 5 см, а дължината на краката - до 13 сантиметра. Тялото и краката на Бразилски Скитащ Паяк са сивкаво-кафеникави на цвят, на места са покрити с миниатюрни бели пръски. Предната част на главата на Бразилски Скитащ Паяк е оцветена в червено, хелицерите, които служат за улавяне на плячката, са къси и черни на цвят.

С какво се храни Бразилски Скитащ Паяк

Малките размери на Бразилски Скитащ Паяк не му пречат успешно да ловува други паяци и насекоми, а също превъзхождащи го по размер птици и гущери. Бразилски Скитащ Паяк много обича да похапва и банани и често влиза в жилищата на хората точно заради възможността да си хапне от любимите си плодове. Бразилски Скитащ Паяк напада жертвата си, като се хвърля върху нея, ухапва я и след като я парализира или убие, изсмуква жизнените ѝ сокове.

Размножаване на Бразилски Скитащ Паяк

По време на размножителния период мъжките Бразилски Скитащи Паяци се бият до смърт в стремежа си да се чифтосат с женски паяк. Женските Бразилски Скитащи Паяци са много претенциозни и отхвърлят куп кандидати за чифтосване, преди да се спрат на един. В момента, в който чифтосването приключи, мъжкият Бразилски Скитащ Паяк трябва да се отдалечи възможно най-бързо от женската, защото в противен случай тя ще го ухапе и след това ще го изяде.

Интересен факт е, че женският Бразилски Скитащ Паяк носи със себе си известно време семенната течност на мъжкия, за да избере най-подходящия момент за оплождането на яйцата. След това тя насочва цялото си внимание към опазване на яйцата, за които създава торбички от паяжина. След като малките паячета се появят на бял свят, женската ги изоставя.

Любопитни факти за Бразилски Скитащ Паяк

Бразилски Скитащ Паяк

Бразилски Скитащ Паяк има лошия навик да влиза в къщите на хората и понякога той се открива в кутии с храна или в купчини с дрехи.

Бразилски Скитащ Паяк е изключително агресивен. При опасност повдига краката си и показва отровните си зъби. Това предупреждение трябва се приема сериозно, заради тежките последствия, предизвикани от ухапването му.

За разлика от останалите видове паяци Бразилски Скитащ Паяк е опасен не само заради силната си отрова, а и заради поведението си. За разлика от останалите си събратя този паяк не плете паяжина, а странства по земята, като по време на пътешествията си се крие в постройки, автомобили, дрехи, обувки и където още намери. Това увеличава риска от неочакван сблъсък с него, тъй като подложените на опасността не могат да предположат за присъствието му.

Бразилски Скитащ Паяк е много бърз и активен. Става агресивен ако бъде обезпокоен рязко и използва отровните си зъби за самозащита. Тогава се случват ухапванията на хора, тъй като иначе предпочита да пази отровата си за своята плячка. Когато в жилището на човек се открие Бразилски Скитащ Паяк, съветът е той да бъде унищожен и веднага да се провери за други паяци от същия вид.

Бразилски Скитащ Паяк е опасен и за жителите на Великобритания, след като е бил внесен като екзотична стока. Вече са описани няколко случая на ухапване от този паяк, което означава, че най-вероятно е успял да се приспособи към климата и да се разпространи.

Вреди от Бразилски Скитащ Паяк

Отровата на Бразилски Скитащ Паяк съдържа различни токсини, като всеки от тях е с различна активност. Поради това след ухапване човек има различни симптоми. Едни от тях са загуба на мускулен контрол, болка, затруднено дишане. Изходът може да е фатален, ако не се приеме противоотрова.

Бразилски Скитащ Паяк е записан в книгата на рекордите на Гинес 2007 година, като причинил най-много смъртоносни ухапвания.

Отровата на този вид паяк има любопитен страничен ефект – приапизъм - дълготрайна болезнена ерекция, при това само след едно ухапване.

Бразилски Скитащ Паяк

Учените спорят относно ефекта на отровата върху жени, но мъжете приемат химични вещества от отровата, които мозъкът произвежда за предизвикване на ерекция. Действието на невролицина, съдържащ се в отровата на паяка не е още изучено и няма сведения за въздействието му на женския организъм, но има регистрирани смъртни случаи на жени след ухапване от тези паяци.

Това специфично свойство на отровата на тези паяци дава насоки на учените за разработване на медикаменти за лечение на импотентност. Правят се множество проучвания, с чиято помощ да се намерят ефективни лекарства за справяне с този проблем. Лабораторни тестове с плъхове потвърждават благоприятното влияние на токсина върху ерекцията на мъжките индивиди.

Отровата на Бразилски Скитащ Паяк е силна, почти колкото змийската, но ухапване на здрав възрастен, може да предизвика силна алергична реакция, с която медицината е в състояние да се справи. Ако обаче ухапаният е дете или болен човек, отровата действа изключително бързо и може да настъпи летален изход, преди да успеят да окажат медицинска помощ.

При ухапване от Бразилски Скитащ Паяк хората описват болката от ухапването като от пробождане с острие, пулсът им се учестява, дишането е затруднено, кръвното налягане рязко се повишава. Ако не се вземат веднага мерки, може да се стигне до летален изход от страничните ефекти на отровата върху организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest