Най-големите измамници в животинския свят

Най-големите измамници в животинския свят

В природата съществуват много животни, които са изпечени измамници. Но те прибягват до измама само защото по този начин си помагат да оцелеят и да се справят с трудностите, които срещат всеки ден по време на намирането на храна и криенето от враговете си.

На първо място в топ-класацията на животни-измамници е лисицата. Затова хората, които са хитри, обикновено се сравняват с лисици. Много хитри са лисиците, които живеят в горите на Южна Америка. Те прибягват до хитрост, за да успеят да се сдобият с яйца от птици, които много обичат. За да вземат по-едри яйца, като на птицата нанду, които не могат да се поберат в малките им усти, лисиците започват да ги бутат, за да се счупят, и облизват жълтъка и белтъка.

Плъховете също са много умни, но и нанасят големи поразии. В САЩ годишният ущърб от плъхове възлиза на 19 милиарда долара. Само в Ню Йорк живеят над 70 милиона плъхове, които унищожават дрехи и различни предмети. Плъховете са много хитри - когато открият храна, те карат най-стария плъх да опита от нея, и ако след няколко часа нищо му няма, нападат храната.

Хамелеонът променя цвета си, а езикът му е много измамен орган. Той е два пъти по-дълъг от тялото на хамелеона и животното го вади с такава скорост, че човешкото око не може да забележи това движение. Езикът на хамелеона е покрит с лепкава течност, за да се залепят насекомите, които животното хваща.

Най-големите измамници в животинския свят

Някои гъсеници всмукват отрова от дървета и храсти, за да се въоръжат с токсини и да плашат враговете си. На Хаваите има гъсеници, които се хранят с насекоми и по този начин успяват да се справят с враговете си, като ги унищожават, вместо да се крият от тях.

Опосумите се преструват на умрели, когато ги нападнат, тъй като те са много бавни и просто нямат възможност да избягат от врага си. Тялото им се вцепенява и те дори изпускат много неприятна миризма, която кара враговете им да мислят, че животинката е мъртва отдавна.

Грифовата костенурка използва езика си, за да примами рибата в устата си. Езикът й прилича на червей и тя трябва само да отвори устата си и да размърда език, за да влезе рибата сама в гърлото й.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати