miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Интересни факти за хипопотама

Интересни факти за хипопотама

Интересни факти за хипопотама

Хипопотамът е едно от най-едрите сухопътни животни, което прекарва във водата голяма част от живота си и излиза на сушата само за няколко часа, за да се нахрани. В днешно време хипопотами се срещат в Африка, на юг от Сахара. Все още не се знае много за навиците на това животно, защото не е изучено достатъчно.

Интересен факт е, че хипопотамът се ражда под водата. Той може да живее до 40 години. Мъжкият хипопотам може да има в харема си до 20 женски, с които обитава определено водно пространство. Ако се появи млад мъжкар, собственикът на харема го напада и му нанася много сериозни рани по тялото с острите си зъби.

Старите мъжкари могат да достигнат до 4 тона тегло. Женските оставят малките си в нещо като ясла, за да могат да търсят храна на спокойствие, а една-две женски се грижат за мъниците. Въпреки че изглеждат безобидни и са тревопасни животни, хипопотамите са родени убийци. Бивните на мъжкаря могат да достигнат до 60 сантиметра дължина и често мъжките хипопотами стават жертва на бракониери, които продават бивните им за имитация на слонова кост.

Интересни факти за хипопотама

Резерватът Южна Луангва в Замбия е прочут със своите хипопотами-убийци, които всяка година убиват по над 50 човека, сред тях и туристи. Хипопотамът се смята за едно от най-опасните африкански животни. Той напада човека, като го сваля на земята, стъпква го с краката си и след това нанася сериозни, понякога смъртоносни рани, с огромните си зъби. Затова в древен Египет хипопотамите са се смятали за сериозна заплаха за хората.

Потта на хипопотама е червеникаво-оранжева на цвят, а млякото на женските е розово. Това едро и непохватно на пръв поглед животно може да тича по-бързо от човека. Интересно е, че по време на любовния период женската избира мъжкар, който успее да направи най-голяма купчина екскременти. Той ги разхвърля навсякъде с опашката си, която върти като перка на хеликоптер. Това наторява земята и я прави по-плодородна, което осигурява храна за потомството му.

Хипопотамът може да спи във водата, тъй като подкожната мазнина го задържа на повърхността. Това едро животно може да остава под водата до пет минути, благодарение на факта, че ноздрите му се затварят и то може да използва запасите си от въздух.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати