Дебело Лори

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Дебело Лори

Дебело Лори е екзотично животно, което е представител на Лориевите примати и през последните години се превръща в желан домашен любимец. Освен Дебелото Лори съществува Тънко Лори, Златисто Лори, Обикновено и Лъжливо Лори.

История на Дебело Лори

Смята се, че Лориевите са се появили преди около 40 милиона години на планетата. Първоначално са били обособени девет вида Дебело Лори, но днес съществуват само пет. Това са Бавно Лори, Бенгалско Лори, Яванско Лори, Малко Лори, Калимантанско Лори.

Дебело Лори се среща в североизточна Индия, Индокитай, на някои острови в западна Индонезия, а също така в Бангладеш и във Филипините. Дебело Лори обитава горите и живее предимно по дърветата. През последните десетилетия обаче Дебело Лори става все по-популярно като домашен любимец, тъй като привлича внниманието с вида си на плюшена играчка.

Характеристики на Дебело Лори

Дебелото Лори прилича на всички останали представители на Лориевите. Дължината на тялото му е между 18 и 38 сантиметра, а теглото му достига до килограм и половина и малко отгоре. Най-едрият представител на Дебело Лори - Бенгалското Лори, става тежко до 1600 г, а най-дребното Дебело Лори - Калимантанското, тежи около 300 грама. Главата на всички видове Дебели Лори е кръгла, с много къса муцуна и с огромни очи. Козината на Дебело Лори е гъста и мека като кадифе. Цветът ѝ е жълтеникав или сивкав, като по корема на животинката е по-светъл. От врата до опашката си Дебело Лори има тъмна ивица.

Дебелото Лори

Очите на Лори са кафеникаво червеникави и около тях има черна ивица, все едно животинчето има очила. Всеки от пръстите на Дебело Лори има нормален нокът, освен вторите пръсти на задните крайници, които са предназначени за взаимно разресване на козината. Дебело Лори няма противопоставен палец на ръката, заради което то не може да се хваща така здраво за клоните, както маймуните. Въпреки това Дебело Лори успява да се държи добре за клоните на дърветата и за лианите благодарение на специалния строеж на кръвоносните съдове на крайниците си. Те са добре кръвоснабдени през цялото време, поради което Дебело Лори може през цялото време да се хваща за клони и да се придвижва, без да се изморява.

С какво се храни Дебело Лори

Дебело Лори има много бавен метаболизъм в сравнение с други бозайници със същия размер. Всяко движение на Дебело Лори е много бавно и точно това е причината един от видовете да се нарича Бавно Лори. В това отношение напомня на сънливец. Дебело Лори се храни с плодове, нектар на цветя, дървесна смола, насекоми, паяци и ларви. За да хване насекомото, Дебело Лори използва двата си предни крайника. Дебело Лори без страх се храни с отровни гъсеници и ларви, тъй като това не уврежда организма му. Дебело Лори може да се храни също така с яйца от гнездата на птици, с малки пиленца, различни видове дребни гризачи и дори прилепи.

Размножаване на Дебело Лори

Дебело Лори води самотен начин на живот и се сближава с други представители на вида си само по време на размножителния период.

Бременността на женското Дебело Лори трае около три месеца и се ражда едно малко. Понякога обаче женската ражда две малки. Веднага след раждането си малкото се изкатерва до гърдите на майката и се хваща за козината ѝ. Кърменето на малките продължава около 4 месеца. Майката носи върху тялото си малкото около 2 месеца и се грижи съвсем сама за него. Мъжките никога не участват в грижите за малките, но има случаи, в които мъжкарят носи бебето върху гърба си, а когато то трябва да се храни, го оставя на майката.

Дебело Лори става полово зряло след 17-тия месец от раждането си.

Любопитни факти за Дебело Лори

Дебелото Лори е активно през нощта, а през деня спи по дърветата. Всяко Дебело Лори си има различни места за спане, като броят им може да достигне до 60 и повече.

Дебело Лори

От 2007 г. Дебелото Лори е със статус на изчезващ вид, тъй като изсичането на горските масиви, които са естествената среда на тези животинки, води до намаляване на броя им. Голяма опасност за Дебелото Лори представляват бракониерите, които ги убиват заради месото им, а също така и за да използват органите им за приготвяне на медицински препарати. Често Дебелото Лори става жертва на ловци, които продават тези екзотични животни на хора, които искат да имат необикновен домашен любимец.

Бенгалско, Яванско и Бавно Лори много трудно могат да се превърнат в домашни любимци, тъй като страдат, когато са затворени в тясно пространство. Малкото Лори и Калимантанско Лори се поддават на опитомяване и свикват бързо с живота с хората. Дебелото Лори е изключително податливо на стрес, инфекциозни заболявания, физически и психически травми, затова е възможно уловено от дивата природа Дебело Лори да загине още преди да е стигнало до човека, който иска да го гледа като домашен любимец.

Търговците на диви животни правят операции на зъбите на Дебело Лори, за да не е опасно за хората. Те използват острите им зъби, но не използват упойка, което почти винаги води до сериозни увреждания на здравето на животното. Понякога проблемите след пиленето на зъбите на Дебело Лори възникват години след това, защото се поврежда окончателно емайлът на зъбите, повреден по време на пиленето. Това води до невъзможност за нормално хранене и смърт на животното.

Дебело Лори е единственият отровен примат. То е и един от седемте отровни бозайника, които живеят на планетата. Отровата се изработва от жлези, които се намират на лакътя на Дебело Лори. То намазва главата си, както и главите на малките си, за да се предпази от хищници. Ако бъде нападнато, Дебело Лори всмуква малко отрова в устата си и захапва нападателя. Според специалистите отровата на Дебело Лори в съчатение с черните кръгове около очите им и съскащите звуци, които тази животинка издава, когато я нападат, я кара да прилича на змия очиларка.

Дебело Лори има само трима естествени врагове - това са орангутаните, качулатият орел и питоните.

Вреди от Дебело Лори

Не е известно за случай, в който човек да е загинал от отровата на Дебело Лори, но след ухапването му може да изпадне в шок. Възможно е да настъпи и фатален изход, ако не се вземат спешни мерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати