Гепард

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Гепард

Гепардът е най-бързият сухоземен бозайник на планетата. Векове наред са правени опити за превръщане на Гепард в домашен любимец, тъй като притежаването на такова животно се е смятало за символ на богатство и власт. Гепард е уязвим животински вид и е защитен, но често става обект на бракониери.

История на Гепард

Гепард живее в Алжир, Конго, Зимбабве, Кения, Ангола, Намибия, Судан, Уганда и други африкански държави. Съществуват и Гепарди, които живеят в някои части на Азия, но най-много представители на този животински вид се срещат в Иран. За съжаление Гепард се смята за отдавна е изчезнал в Египет, Афганистан, Западна Сахара, Мали, Мароко, Сенегал, Кувейт, Ирак, Израел, Гана, Оман, Сирия, Узбекистан и Туркменистан. Днес има над 4000 Гепарда в Африка.

Гепард е страхотен ловец и поради тази причина, както и поради факта, че той лесно свиква с хора, ако се отглежда от тях от ранна възраст, са превърнали това животно в помощник на ловците в много държави през вековете. Първите писмени свидетелства за използването на Гепард като помощник в лова са от повече от хилядолетие преди новата ера. При археологичекски разкопки на много места се откриват изображение на Гепард, който е с нашийник. Царските дворове на владетелите на Индия и Персия са били украсявани от Гепарди. В Европа Гепард пристига четири века преди новата ера. По време на Ренесанса Гепард е бил символ за богатство във френските дворци. В Италия този красив хищник е бил използван като помощник в лова. В Древна Русия също се е практикувал ловът с Гепарди. През Средновековието жените на богатите феодали от Западна Европа често са изобразявани на портрети с Гепард.

Характеристики на Гепард

Тялото на Гепард достига до 140 сантиметра дължина, опашката му е дълга до 80 сантиметра. Височината на Гепард достига до 90 сантиметра, теглото му - до 65 килограма. Гепардът има сравнително малка глава и малки уши със заоблена форма. Тялото му е издължено и с изключително добре развита мускулатура. Гепард няма подкожна мазнина. Крайниците на Гепард са дълги и изящни. Тялото и крайниците на Гепард са с аеродинамична форма, което е предпоставка за високата скорост, която може да развие това животно.

Гепард

Опашката на Гепард е дълга и тънка, тя помага по време на тичането на Гепард. Козината на Гепард е къса и мека. Лапите са овални, с нокти, които не са остри като на други представители на семейство Котки. Ноктите си Гепард може да дърпа навътре към пръстите едва докато е на 15 седмици, след това той губи тази възможност. Ноктите на Гепард с времето се изтъркват и стават като ноктите на кучетата. Само първият пръст на лапата на Гепард е с остър нокът, тъй като не се опира в земята. Гепард го използва, за да нанесе рана на жертвата, след като я настигне.

От очите към ъглите на устата на Гепард се проточват две тесни черни ивици. Козината на Гепард е с цвят на пясък, покрита с тъмни петна. Кралският Гепард, който е рядък вид, е с козина, която е с тъмни черни ивици по гърба. Корем/undefined ът на Гепард е светъл, почти бял. Гепард е с много добре развит гръден кош и напълно прибран корем.

С какво се храни Гепард

Гепардът е хищник, който е активен през деня. Той се храни със средно едри копитни животни. Гепард предпочита газели, антилопи гну, импали. Когато няма успех с лова на тези животни, Гепард се храни със зайци. Понякога Гепард лови щрауси, но само когато е в групи. Три Гепарда са в състояние да повалят един щраус. Гепард излиза на лов рано сутринта или вечерта, но не и след залез слънце. За да намери плячката си, Гепард използва зрението си, което е по-добре развито, отколкото обонянието му. Гепард не крие част от храната си, като леопарда, и ако не изяде цялата плячка, никога не се връща отново при нея.

За разлика от други представители на семейство Котки, Гепард не дебне от засада плячката си, а я преследва. Гепард тича, като прави огромни скокове - до 8 метра дължина. Често други хищници взимат храната на Гепард, тъй като на него му е необходим около половин час, за да си почине след преследването.

Размножаване на Гепард

Гепард става полово зрял на около година и половина. Женските обаче са готови да родят след 2-годишна възраст. Бременността трае почти три месеца, раждат се от две до четири малки, които се отглеждат само от женската. Те се раждат слепи и безпомощни. Когато са малки, Гепардите са покрити с пух, който помага да се крият във високата трева. Майката ги отглежда на открито, където ги оставя, когато ходи на лов. Майката се грижи за малките повече от година и половина, докато те не се научат да ловуват самостоятелно. Едва тогава майката е готова да забременее отново.

Гепард

Любопитни факти за Гепард

Туристите винаги се учудват, че Гепард не се страхува от хората. Гепард до такава степен няма страх от хората, че с лекота се качва на предния капак на джих и разглежда през стъклото туристите.

Гепардът има много мек характер. Когато е доволен, Гепард мърка като огромна котка. Гепард много лесно може да бъде опитомен и много се привързва към стопанина си, като истинско куче.

Гепард представлява голям интерес са зоолозите, тъй като се смята, че той е свързващото звено между семейство Котки и семейство Кучета. Козината на Гепард прилича на котешка, но на пипане е като кучешка. Главата на Гепард прилича на котешка, но тялото прилича на тялото на хрътка. Опашката е като котка, а тъпите нокти - като на куче.

Характерът също е смесица от котешки и кучешки - Гепард е мил и лесен за опитомяване, но в същото време хитър и дори лукав.

Гепард може да развие скорост до 130 километра в час, като развива скорост до над 80 километра в час за 2 секунди. По време на това бързо придвижване честото на дишане на Гепард е до 150 пъти в минута.

Интересен факт е, че Гепард лесно сменя посоката на придвижване благодарение на ноктите си. Гепард може да поддържа висока скорост не повече от 20 секунди. Ако след около 400 метра Гепард все още не е настигнал плячката си, той се отказва от преследването, за да си почине. Понякога Гепард дори губи съзнание, след като тича известно време.

Вреди от Гепард

Ако е много гладен, Гепард може да нападне селскостопанско животно, но тези случаи са голяма рядкост, още повече че Гепард обитава най-вече защитени резервати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати