Алигатор

Нина 2Нина 2
Новак
345150
алигатор

Алигатор е едър земноводен хищник, който е представител на семейство Алигаторови. Той е изключително опасен и се случва да напада хора. Кожата на Алигатор се използва за производство на изключително скъпи обувки и аксесоари на водещи модни марки.

История на Алигатор

Прародителите на Алигаторите са се появили на планетата преди около 200 милиона години. През хилядолетията Алигатор не се е променил особено много и се смята, че е запазил древния си вид. Днес съществуват два вида Алигатори - това са Китайският Алигатор и Американският Алигатор. Китайският Алигатор може да бъде срещнат само в Китай, по поречието на река Яндзъ. Американският Алигатор се среща във водоемите на Флорида, Северна Каролина, Луизиана, Тексас, Джорджия и в Мексиканския залив. Алигатор предпочита да живее в блатисти местности или в сладководни водоеми.

Как изглежда Алигатор

Китайски Алигатор е по-дребният от двата съвременни вида Алигатори. Китайският Алигатор става дълъг до метър и половина, много рядко достига до два метра дължина. Китайският Алигатор се смята за изчезващ вид и търговията с него, както и ловът му, са забранени от закона. Въпреки това обаче той постоянно става обект на лов и убийство от бракониери, които го преследват заради кожата му. Американски Алигатор, наричан още Мисисипски Алигатор, е по-едър. Той също е защитен вид, но като Китайския става често обект на бракониерство.

Американски Алигатор може да достигне до над четири метра дължина, съществуват и екземпляри с дължина над пет метра. Американски Алигатор тежи над 350 килограма. Алигатор много прилича на крокодил, но е с по-широка муцуна от него. Алигатор може да е зелен или тъмнокафяв на цвят - това зависи от водата, в която живее. Ако във водата има повече водорасли, цветът на Алигатор е зелен. Горната челюст на Алигатор е по-голяма от долната и когато е със затворена уста, горните зъби напълно покриват долните.

алигатор

Очите на Алигатор са жълтеникави, зеницата е във вид на тясна ивица. Очите на Алигатор са защитени от прозрачен трети клепач, който му дава възможност да не мига и пазят очите му под водата. Около окото си Алигатор има специална жлеза, благодарение на което се отделя течност, приличаща на сълзи - така организмът на животното се освобождава от излишните органични соли.

Челюстите на Алигатор са изключително силни и мускулите, които ги затварят, са много развити. В същото време мускулите, които отварят челюстите, са много по-слабо развити.

С какво се храни Алигатор

Алигатор е хищник, който се храни с различни животни, като ги завлича под водата и ги убива там. Алигатор се храни с бозайници, птици, риби, земноводни. Интересен факт е, че понякога Алигатор лови птици с инструмент - той хваща със зъбите си пръчка и стои неподвижно с часове под водата, като над нея са само очите му и пръчката. Когато птицата, строяща гнездо, се опита да вземе пръчката, Алигаторът изскача от водата и я поглъща.

Също като змиите, Алигатор може да глътне жертвата си цяла, без да я разкъсва. Ако женски Алигатор се опитва да спаси потомството си в период на глад, той изяжда най-дребното си малко, за да оцелее и да може да открие източник на храна за всички останали малки. Зъбите на Алигатор не са достатъчно остри, че да може да разкъса с тях убитата жертва. Затова често Алигатор крие плячката си, за да може кожата ѝ да омекне и започва да я върти с голяма скорост във водата, за да се откъсне някое парче.

Размножаване на Алигатор

Половата зрялост на Алигатор настъпва, когато размерът му достигне метър и половина - това се случва около петата му година. През пролетта е времето за чифтосване на Алигатори. Мъжките се опитват да заплодят възможно повече женски, след което не контактуват с тях отново. След около месец женският Алигатор снася до 50 яйца, които крие в специално построено от нея гнездо, което се намира близо до водата.

Огромен алигатор

Женската пази гнездото почти денонощно, за да не пострадат яйцата, и след три месеца се излюпват малките Алигатори. През това време женската обикновено не се храни изобщо. При по-ниски температури се излюпват женски Алигатори, а при по-високи - мъжки. Установено е, че по-често се излюпват повече женски Алигатори. След като се излюпят, малките Алигаторчета веднага трябва да стигнат до водата, където лесно се крият от хищници. Майката им помага да стигнат до водата и след това се грижи за тях около година, като ги пази от хищници и най-вече от други Алигатори.

Любопитни факти за Алигатор

В някои щати на САЩ Алигатор се отглежда във ферми за производство на кожа за обувки и аксесоари. Всяка година тези ферми произвеждат десетки тонове кожа от Алигатор.

Алигатор живее самостоятелно, контактът с други животни е само по време на любовния период. Мъжкарите не допускат други мъжки на тяхна територия и я отстояват с битки. Случва се Алигатор да живее и на групи, но тогава винаги има доминиращ мъжкар, няколко женски и млади мъжки, които се подчиняват на лидера.

Алигатор може да достигне скорост до 50 километра час във водата и до 18 километра част на суша. Когато се опитва да хване плячка или да избяга от агресивен съперник, Алигатор може да изскочи от водата почти във вертикално положение.

Алигатор не обича присъствието на хората и винаги се опитва да се скрие, когато усети човешко присъствие. Той напада хора само в случай, че месеци наред не се е хранил. Алигатор живее до 50 години, но има случаи, в които животното надхвърля тази възраст. Алигатор диша атмосферен въздух, но може да прекара дълго време под водата. Когато се гмурне, ноздрите и ушите му се затварят от специални клапи, които не пропускат вода.

Вреди от Алигатор

Алигатор може да нападне не само селскостопански животни, но също така и хора. Установено е, че десетина души годишно стават жертва на Алигатор на територията на САЩ. През юни 2016 г. Алигатор грабна 2-годишно дете пред очите на родителите му край парка Дисниленд. По-късно се оказа, че детето е било оставено да влезе само във водоем, около който имало табели за опасност от Алигатори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Популярни