Филипински Дългопет

Филипински Дългопет

Филипинският Дългопет е екзотично животно, което може да се срещне само и единствено на Филипините. Филипински Дългопет се смята за един от най-дребните примати, които съществуват на планетата. Това странно животно все още се изучава от специалистите, тъй като дълго време не са били ясни подробности за начина му на живот.

История на Филипински Дългопет

Прародителите на Филипхински Дългопет са се появили на планетата ни преди около 45 милиона години. Днес Филипински Дългопет се среща на филипинския остров Минданао, както и на островите Бохола, Лейте и Самара. Преди векове Филипински Дългопет се е срещал в Северна Америка, Европа и Азия, но днес може да се срещне само на Филипините, при това е обявен за изчезващ вид.

Въпреки че ловът на Филипински Дългопет е забранен, бракониери често нарушават закона, за да превърнат малката животинка в екзотичен домашен любимец. Филипински Дългопет живее в тропически гори, в които има много дървета. Целия си живот тази екзотична животинка прекарва върху дърветата, на клоните на храсти или върху стъблата на бамбук.

Как изглежда Филипински Дългопет

Филипински Дългопет е дребно животинче - дължината на тялото му е около десетина сантиметра. Опашката на Филипински Дългопет достига до 12-13 сантиметра дължина. Теглото на Филипински Дългопет е около 120-130 грама. Главата на Филипински Дългопет е доста едра спрямо тялото му. Очите на Филипински Дългопет са огромни - те изглеждат непропорционално големи спрямо главата му. Тази големина на очите е поради нощния начин на живот на Филипински Дългопет. Теглото на очите на Филипински Дългопет е повече от теглото на мозъка му.

Филипински Дългопет е вписан в Книгата на рекордите Гинес заради очите си, които са най-големи спрямо тялото при всички животни. Ушите на Филипински Дългопет са изправени, с елипсовидна форма и кожата им е толкова тънка, че изглеждат почти прозрачни. Козината на Филипински Дългопет е гъста и копринена, тя е оцветена в сивкаво или в кафеникаво. Опашката на Филипински Дългопет не е покрита с козина.

Животно Филипински Дългопет

Пръстите на крайниците на Филипински Дългопет са много дълги. На всичките пръсти, освен на втория и третия, Филипински Дългопет има плоски нокти. Малките извити нокти на втория и третия пръст на лапите му са необходими, за да може животинката да разресва козината си.

С какво се храни Филипински Дългопет

Филипински Дългопет се храни с насекоми. Един Филипински Дългопет трябва да изяде около 10 процента от теглото си за една нощ, за да се чувства сит. Филипински Дългопет се храни с различни видове дребни и по-едри насекоми, които майсторски лови по клоните на дърветата. Когато е много гладен, Филипински Дългопет може да се храни с ларви, гъсеници и яйца на насекоми. Филипински Дългопет лови жертвите си през нощта, през деня предпочита да си почива на клона на някое дърво, което обхваща с пръстите си. Ако не може да намери насекоми дълго време, Филипински Дългопет с удоволствие хапва дребни гущери и малки земноводни, дребни птици и техните яйца. Филипински Дългопет скача върху жертвата си и я зашеметява с тежестта на тялото си. След това Филипински Дългопет я взима с предните си лапи като с ръце и я изяжда.

Размножаване на Филипински Дългопет

Филипински Дългопет достига до полова зрялост след навършване на една година. Той води самотен начин на живот. Женските и мъжкарите се събират само по време на размножителния период. Един мъжкар обикновено опложда няколко женски. Бременността на тези малки животинки трае около половин година и се ражда само едно малко, което тежи около 20 грама. То се захваща за корема на майка си или тя постоянно го носи в устата си. Интересен факт е, че женската има няколко чифта зърна на корема си, но когато има малко, активни са само две от тях, от останалите не тече кърма. След като почти два месеца е на кърма, малкото започва да се храни с насекоми и да скача от дърво на дърво. Мъжкият не взима участие в отглеждането на малкото.

Любопитни факти за Филипински Дългопет

Главата на Филипински Дългопет може да се завърта на 180 градуса в двете посоки - тоест животинката буквално може да си види гърба. Главата на Филипински Дългопет е вдъхновила създателите на сагата Междузвездни войни за образа на учителя Йода.

Филипински Дългопет

Филипински Дългопет погрешно се нарича понякога най-малкият примат в света, но това не е така - най-малките примати всъщност са мишите лемури от остров Мадагаскар. Филипински Дългопет е полумаймуна, тъй като най-малката истинска маймуна е мармозетката.

Мускулите на задните крайници на Филипински Дългопет са толкова развити, че животинката може да прескача от дърво на дърво, като понякога скокът й е дълъг няколко метра. Ако Филипински Дългопет е ядосан от нещо или иска да повика партньора си, то издава много тънък писък. Този писък е толкова слаб - на практика това е ултразвук, че хората не могат да го чуят и дълго време се е смятало, че тези животни не могат да издават никакви звуци. Филипински Дългопет е единственият примат, който използва за общуване със себеподобните си ултразвук. Филипински Дългопет живее около 8 години в дивата природа, а в зоопаркови условия или като домашен любимец може да достигне до 14 години.

Естествените врагове на Филипински Дългопет са совите и дивите котки. Местните жители наричат Филипински Дългопет с различни имена - малмаг, маомаг и магатилок. Местните не смятат срещата с Филипински Дългопет за приятна - тъкмо напротив, те смятат, че ако срещнат тази малка животинка, това ще донесе нещастие на цялото им семейство. Местните жители не нараняват никога Филипински Дългопет, защото според легендата тази малка животинка е домашният любимец на горските духове. Всяка вреда, която бъде нанесена на Филипински Дългопет, се връща на семейството на човека, престъпил неписаните закони на гората.

За съжаление на туристите, които се влюбват от пръв поглед в миловидната животинка, Филипински Дългопет не може да бъде продаван и купуван, това е нарушение на закона. За утеха на туристите местните продават плюшени играчки с естествения размер на Филипински Дългопет.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати