Най-миловидните животни, които всъщност са опасни

Дебело Лори

Съществуват много животни, които изглеждат сладки като плюшени играчки, но всъщност са много опасни както за останалите животни, така и за хората. Това се дължи на факта, че са принудени да се защитават от враговете си и често това става с помощта на силна отрова.

На първо място в този списък е дебелото лори - екзотична животинка, която напоследък е търсен в целия свят домашен любимец. Дебелото лори се среща в природата в горите в Индокитай, североизточна Индия, Индонезия и на Филипините. Дебелото лори изглежда като играчка или като герой от филмче на Дисни - тази животинка има огромни кръгли очи, симпатична муцунка и когато порасне, прилича на безобидно същество.

Но дебелото лори притежава една от най-токсичните отрови в света. На лактите си дебелото лори има специални жлези, които изработват смъртоносен токсин. С него женските мажат своите бебета, за да ги предпазят от ухапвания на хищници. Ако дебелото лори се чувства застрашено, то изсмуква малко токсин от лакътя си и захапва врага си, като отровата попада директно в раната. Повечето хищници избягват директното общуване с дебелото лори.

Рибата фугу, която изглежда като балон, се среща в северозападната част на Тихия океан. Известно е, че от отровата на рибата фугу настъпва парализа, а също така кома и смърт, но всъщност този воден обитател изглежда много миловидно. Една риба фугу съдържа отрова, достатъчна да убие 30 човека.

Фугу

Досега не е намерена противоотрова на токсина на тази риба. Акщо токсинът й попадне в човешкия организъм, той предизвиква повреди в черния дроб и други вътрешни органи, което води до фатален изход. Въпреки това в цял свят рибата фугу се цени много и любителите на адреналина си я поръчват, за да я опитат.

Мъжките птицечовки са единствените обитатели на Австралия, които са отровни. Това странно същество с човка на патица, тяло на бобър и лапи с ципи е с безобидна външност и много се харесва от възрастни и от деца, затова често е герой в анимационни филми.

Птицечовка

На задните си лапи мъжките птицечовки имат шпори, които животинките използват за защита на територията си и за борба срещу съперниците си по време на любовния период. Преди години птицечовките били избивани заради ценната си козина, но за да се извадят от водата, били използвани кучета.

Много често четириногите помощници в лова загивали, прободени от шпорите на птицечовките. За човека отровата на птицечовката не е толкова опасна, но въпреки това е препоръчително пострадалият веднага да бъде закаран в болница. Мускулите на крайника, убоден от шпората на птицечовката, продължават да болят месеци след инцидента.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати