miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче е бозайник с екзотичен вид, който привлича вниманието с гигантските игли които растат по цялото му тяло. Гривесто Бодливо Свинче е известно също така като Бодливо Прасе и като Северноафриканско гребенесто свинче.

История на Гривесто Бодливо Свинче

Прародителите на съвременното Гривесто Бодливо Свинче са се появили на планетата ни преди около 230 000 години. Днес този интересен гризач може да се срещне в субсахарската част на Африка, като ареалът му на разпространение е от Танзания до Сенегал, а също така и на остров Сицилия, както и на Апенинския полуостров. Смята се, че Гривесто Бодливо Свинче е пренесено в Италия от древните римляни, които изключително много обичали вкуса на месото на това екзотично животно. Гривесто Бодливо Свинче предпочита да живее на места, които се намират на около 2500 метра надморска височина.

Как изглежда Гривесто Бодливо Свинче

Тялото на Гривесто Бодливо Свинче е с дължина около 90 сантиметра, опашката е дълга около 15 сантиметра. Гривесто Бодливо Свинче тежи около 10 килограма, но в редки случаи може да достигне до около 20 килограма. Цялото тяло на Гривесто Бодливо Свинче е покрито с дълги игли, на което това животно дължи името си. Всъщност иглите на това екзотично животно представляват косми с видоизменена структура.

Гривесто Бодливо Свинче

Погледнато отстрани, животното изглежда като огромен гребен, заради което понякога това животно се нарича Гребенесто Свинче. Иглите на Гривесто Бодливо Свинче могат да достигнат до над 30 сантиметра. Всяка игла е оцветена на сектори в тъмно и светло, но в основата си на практика представлява косъм. Опашката на Гривесто Бодливо Свинче също е покрита изцяло с игли. Зъбите на Гривесто Бодливо Свинче са остри и мощни, интересен факт е че са оранжеви на цвят. Очите на това интересно животно са малки, както и ушите му. Краката на Гривесто Бодливо Свинче са къси, с извити нокти.

С какво се храни Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче се храни само с растения. То яде стъбла, листа, корени, луковици. Когато е сезонът на плодовете и зеленчуците, Гривесто Бодливо Свинче хапва дини, пъпеши, краставици, тиква, грозде, люцерна. През зимата оцелява, като яде дървесна кора. Рядко се случва Гривесто Бодливо Свинче да се храни с насекоми, понякога гризе кости от мъртви животни. Когато се отглежда в зоопарк, Гривесто Бодливо Свинче се храни с моркови и други ядливи подземни части на селскостопански растения.

Размножаване на Гривесто Бодливо Свинче

Животно Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче има само един партньор, тъй като е моногамно животно. Обикновено любовният период е през март и след три месеца и половина на бял свят се появяват до пет малки. Интересен факт е, че малките на Гривесто Бодливо Свинче се раждат прогледнали и с развити остри зъби. През първите дни иглите им са меки, но след една седмица вече са остри. Малките се хранят с мляко две седмици, след което могат да се хранят напълно самостоятелно. Малките остават поне няколко месеца с родителите си, но могат да останат до две години, като се движат заедно с по-малките си братя и сестри. Родителите не полагат грижи за малките, тъй като те се хранят сами, но ги пазят от нападения на хищници, докато се научат сами да се справят със защитата си.

Любопитни факти за Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче е нощно животно, то излиза от скривалището си с настъпването на тъмнината и може да се отдалечи на километри в търсене на храна. През зимата то не спи зимен сън, но излиза рядко. Това животно прави бърлогата си в пещери или копае дупки с дължина около 10 метра, които слизат под земята на около 4 метра.

Абсолютна заблуда е разпространеният в древността факт, че Гривесто Бодливо Свинче изстрелва острите си игли. Най-вероятно този мит е възникнал заради факта, че Гривесто Бодливо Свинче успява много бързо да забие иглите си в нападателя, след като го атакуват. Първоначално Гривесто Бодливо Свинче предупреждава врага си, като удря по земята бързо със задните си крака и движи опашката си, която издава силен звук. След това Гривесто Бодливо Свинче се обръща с гръб към нападателя и се засилва към него с иглите си.

Един от митовете, свързани с Гривесто Бодливо Свинче, се отнася до иглите му. Дълги векове се е смятало, че иглите на Гривесто Бодливо Свинче съдържат отрова. Наистина, раните от иглите на това животинче са болезнени, възпаляват се и зарастват доста трудно. Но това е предизвикано не от отрова, а от инфекция, която се получава заради факта, че върху иглите на Гривесто Бодливо Свинче винаги има много кал и мръсотия. Иглите на Гривесто Бодливо Свинче лесно се чупят и често парчета от тях остават в раната, което допълнително допринася за инфекцията. Неотдавна в резервата Лондолози бе заснето как Гривесто Бодливо Свинче плаши прайд от 17 лъва. След като е било заобиколено от гладните лъвове, Гривестото Бодливо Свинче започнало да тръска опашка, като издавало заплашителни звуци и накрая хищниците, уплашени от иглите му, отстъпили.

Гривесто Бодливо Свинче

Една от основните причини за превръщането на тигър в човекоядец са раните от игли на Гривесто Бодливо Свинче. Хищникът, който има в муцуната и лапите си игли, не може да ги извади и става неспособен да се храни с копитни. За да не загине, такъв тигър напада хора, които не могат да се спасят с бягство бързо като копитните.

За разлика от много диви животни Гривесто Бодливо Свинче лесно свиква с живота в затворени пространства като зоопаркове. То се размножава, живее спокойно и може да достигне до 20-годишна възраст.

Вреди от Гривесто Бодливо Свинче

Гривесто Бодливо Свинче може да нанася ущърб на селскостопанските дворове, тъй като изяжда дини, пъпеши и разкопава дълбоко земята около растенията. Дори телените огради не винаги спасяват селскостопанските култури от Гривесто Бодливо Свинче, тъй като острите му зъби му помагат да прегризе дори телена мрежа. Случва се Гривесто Бодливо Свинче да прегризе маркучи от напоителна система, за да може да пие вода.

Другата вреда от Гривесто Бодливо Свинче засяга ловните кучета. Когато по време на лов куче случайно се натъкне на Гривесто Бодливо Свинче, то може да пострада сериозно от острите му бодли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати