miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Делфинотерапията - загадъчна, но и лечебна

Делфинотерапията - загадъчна, но и лечебна

Делфинотерапия

Делфинотерапията е иновативен метод, прилаган при деца с умствени и физически увреждания, които почти чудодейно успяват да оздравеят или поне значително да подобрят състоянието си.

Терапията се провежда от морски биолози и психолози. Тяхната цел е да подпомогнат непринудения контакт на детето със специално обучени делфини, които играят основна роля в лечението. Целта е между малките пациенти и дружелюбните морски бозайници да се създаде неразривна връзка.

През цялото време, докато детето е във водата, специалистите наблюдават и анализират как точно протича терапията към момента и какъв трябва да е следващият етап от нея. Загадъчното в случая е, че дори и морските бозайници влизат в ролята на експерти. Те успяват да усетят вибрациите на увредения орган, проучвайки го със своите ултразвукови вълни.

Доказано е, че посредством звуковите вълни гръбнакът и мозъкът влизат в резонанс, който стимулира производството на субстанция, а тя на свой ред подобрява функционирането на нервната система като цяло. Отделно от това контактът с дружелюбния морски бозайник спомага за намаляването на стреса. Децата получават положителни емоции и енергия и се освобождават от лошите такива.

Делфин

Една стандартна делфинотерапия протича в десет сесии. Въпреки това в зависимост от степента на увреждането и неговия стадии на развитие за всеки пациент се прави индивидуална програма.

Решението дали курсът на далфинотерапията е бил успешен, или са необходими още сесии, се взима съвместно между наблюдаващите психолози и родителите на детето. Последните също присъстват на лечебните курсове, но не се допускат край басейна, за да не попречат на лечението със загрижеността си.

Специалистите са категорични, че взаимодействието на интензивната физиотерапия, логопедичното и хомеопатичното лечение, проведено от опитни лекари, съвместно с делфинотерапията осигурява оптимален сбит курс с консултации и обсъждания и възможно най-доброто напредване в здравно отношение на децата с увреждания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest