miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Домашната Муха и заболяванията, които пренася

Домашната Муха и заболяванията, които пренася

Нина 2Нина 2
Новак
345149
Домашната муха пренася заболявания

Домашната Муха е едно от най-досадните и вредни насекоми за хората, тъй като може да стане причинител на много заболявания. Домашната Муха е постоянен спътник на човека и от векове хората измислят различни начини, за да се отърват от мухите.

Произход на Домашната Муха

Смята се, че предците на съвременната Домашна Муха са се появили преди около 65 милиона години. Родината на Домашна Муха е Африка и степите на Централна Азия, но постепенно това насекомо успява да се разпространи по всички части на планетата, освен в Антарктида, където е прекалено студено, за да оцелее. Домашна Муха е винаги преследвана от човека, който опитва различни методи, за да се отърве от нея, но най-лесно е тя да бъде елиминирана през зимата и пролетта, когато е изтощена и слаба.

Как изглежда Домашна Муха

Домашна Муха има издължено тяло, което е дълго около 8 милиметра. То е сиво на цвят, като горната част на гърдите е с четири черни ивици. Коремът на Домашна Муха е жълтеникав. Цялото тяло на Домашната Муха е покрито с редки дълги косъмчета. Очите на Домашна Муха са много големи спрямо тялото и са червеникави на цвят.

Те са фасетни - съставени са от много отделни килийки, като всяка една от тях отразява образа, който насекомото гледа. При женската Домашна Муха разстоянието между очите е по-голямо, отколкото при мъжкия. В средата на главата си Домашна Муха има три очи, които обаче са прости, а не фасетъчни.

Женската Домашна Муха се различава от мъжкаря и по размер, тъй като е по-едра от него. Домашна Муха има два чифте криле. Предните се използват, за да можа насекомото да лети, а задните, с които Домашна Муха издава характерното си жужене, са необходими за запазване на равновесие във въздуха. Домашна Муха е много лека - хиляда възрастни насекоми тежат около 30 грама.

С какво се храни Домашната Муха

Домашна Муха не може да пробие кожата на човек или животно и не се храни с кръв. Погрешно е мнението, че Домашна Муха може да хапе. Домашна Муха може само да всмуква и да лиже храната, която намери.

Тъй като няма зъби, с които да предъвква храната, Домашна Муха може да поглъща само течна храна. Когато намери по-твърда храна, Домашна Муха я смесва със слюнката си, в която има ензими, разграждащи твърдите храни. Домашна Муха е всеядна и може да се храни с всичко, независимо дали това са хранителни продукти, мърша или отпадни продукти.

Домашна Муха всмуква храната с тънко хоботче, което е раздвоено в края си на две. Домашна Муха много обича да се храни месо, а също така и със сладки продукти като мед, захар, различни торти и всякакви кексове. Домашна Муха обича също така и бира и дори съществува начин за ловене на Домашна Муха. Той е като се закачи нависоко отворена бутилка с бира. Мухите кацат в нея и не могат да излязат навън.

Размножаване при Домашните Мухи

Размножаване при домашните мухи
Снимка: pixabay.com

Женската Домашна Муха снася до 120 яйца, които са чисто бели и са дълги около 1 милиметър. За целия си живот женската Домашна Муха може да снесе не повече от 2000 яйца, ако климатичните условия са подходящи за това. Развитието на яйцето на Домашната Муха е доста бързо - от 8 до 50 часа.

За това време, в зависимост от климатичните условия, яйцата се превръщат в ларви, които са дълги около 13 милиметра. Те са бели на цвят и имат уста, благодарение на което задоволяват огромния си апетит. Колкото по-топло е мястото, където се развиват ларвите, толкова по-бързо е тяхното развитие.

Обикновено ларвите на Домашната Муха живеят в гниещи продукти, които отделят топлина, която е много важна за правилното развитие на ларвите. След още 4 дни или 2 седмици, отново в зависимост от температурните условия, ларвите се превръщат в какавиди.

Преди да станат какавиди, ларвите няколко пъти сменят обвивката си. След като ларвата се превърне в какавида, минават 3 или 4 дни и се появява възрастното насекомо. След като се появи възрастното насекомо, са необходими само 36 часа, за да настъпи половата му зрялост. Възрастното насекомо не пораства повече от големината, която е било, когато се е появило от какавидата.

Любопитни факти за Домашната Муха

Домашната Муха обикновено живее там, където се е родила, но заради ветровете може да бъде отнесена на 45 километра разстояние. Домашната Муха живее между 8 и 20 дни, като най-добрата температура за нея е около 25 градуса. Домашна Муха може да живее и до 2 месеца. Домашната Муха се чувства много добре в закрити топли помещения, където се размножава бързо.

През зимата Домашна Муха изпада в летаргия и се събужда, когато се стопли времето. Същото важи и за ларвите на Домашна Муха, които прекарват студените месеци в сън и се събуждат с първите топли дни. Ларвите на Домашна Муха се използват за стръв от рибари и са известни сред тях с наименованието бели червеи.

За да се спре развитието на ларвите и да не се превърнат те в какавиди, рибарите ги слагат в хладилник, като по този начин забавят процеса на развитие. Ларвите се почистват, като се слагат в стърготини, а след това се пресяват през ситно сито. Когато занесат ларвите на Домашната Муха край водоем от топлината ларвите започват да мърдат и стават перфектна примамка за различни видове риби.

Вреди от Домашната Муха

Домашна муха
Снимка: pixabay.com

Домашната Муха е опасна за човека, защото пренася много зарази. Върху крачетата на Домашната Муха има стърчащи косъмчета, по които полепват бактерии и мръсотия. След това Домашната Муха каца върху хранителни продукти, които се използват от хората и техните домашни любимци (кучета, котки, хамстери, зайци, морски свинчета, чинчили) и така се пренасят заразите.

Тъй като Домашната Муха каца на много мръсни места, а след това каца върху храната, може да се стигне до зараза с наистина опасни заболявания, чието лечение е трудно и дълго. Сред най-честите зарази, които разпространява Домашна Муха, са дизентерия, туберкулоза, хепатит.

Домашна Муха разнася също така и яйца на глисти, които попадат директно върху храната и хората ги поглъщат. Домашна Муха може да разнася също така и бактерии, които предизвикват коремен тиф.

Предметите в домовете на хората често се покриват с малки черни точици - това са отпадните продукти от жизнената дейност на Домашната Муха. Те се почистват трудно и също са сериозен източник на зарази, затова трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати