Животните, които издържат най-много без храна

Крокодили

В животинския свят има видове, които могат да издържат дълго време без храна. Рекордьор в това отношение е протеят, наричат още човешка рибка, който издържа без храна до 10 години. Протеят е дълъг 30 сантиметра и има дълго розово тяло с четири крайника, които имат добре оформени пръсти. Тъй като живее в пещери, протеят се е научил да издържа без храна.

Камилата също е рекордьор - тя може да издържи без храна и вода цели 40 дни. Гърбицата на камилата е пълна не с вода, както много хора мислят, а със специална мазна тъкан, благодарение на която животното оцелява по време на дългите си преходи през пустинята. Когато мазнините от тази гърбица се топят, те отделят вода в организма на камилата.

Камила

Мечките, които спят зимен сън, успяват да изкарат до 100 дни без вода и храна. Те забавят обмяната на веществата на тялото си, за да могат да оцелеят благодарение на хранителните запаси, които са натрупали през топлите месеци.

Императорските пингвини също са рекордьори сред животните - мъжките успяват да оцелеят без храна до 120 дни, докато топлят яйцата, за да могат да се излюпят малките пингвинчета в суровия климат на Антарктида. През тези 120 дни женските отиват на лов, за да донесат риба на новоизлюпените малки.

Змиите могат да живеят без храна до 1 година. Когато няма достатъчно храна, някои видове змии се заравят дълбоко под земята, като забавят обмяната на веществата си повече от 70 процента. Това им позволява да оцелеят дълго време без храна.

Змии

Някои видове паяци също може да живеят една година, без да се хранят. Тъй като храненето им зависи изцяло от късмета някое насекомо да се хване в мрежите им, паяците могат да издържат много дълго време, без да консумират каквото и да е.

Крокодилите, които са едни от най-старите видове животни на земята, могат да живеят дълго време без храна, като запазват енергията си. За да могат да оцелеят, те застиват неподвижно и така стоят, докато не се появи плячката. По време на студените периоди те могат да изкарат месеци наред без храна, но ако се наложи, оцеляват и ако не се хранят повече от 2 години.

До 1 година може да оцелеят без храна гигантските костенурки от Галапагос, които са известни и като едни от най-дълго живеещите животни на планетата. Те могат да изкарат над 6 месеца, без да пият вода, и това не се отразява на здравето им.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати