Ленивец

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Ленивец

Ленивецът е едно от най-бавните животни на планетата. Ленивецът прекарва почти целия си живот в клоните на дърветата, като виси на тях и много рядко слиза на твърда повърхност. Всяко движение, което извършва ленивецът, е изключително бавно.

На 20 октомври пък светът отбелязва световния ден на ленивеца.

История на Ленивец

Ленивецът се е появил на планетата ни преди около 60 милиона години. Ленивецът е близък роднина на броненосеца и мравояда, които нямат никаква външна прилика с него. В света има само пет вида ленивци, които се делят на трипръсти и двупръсти. Всички видове Ленивци живеят в Южна Америка. Те обитават тропическите гори, тъй като целият им живот преминава в короните на дърветата. Европейските изследователи, които за първи път посетили Южна Америка, били потресени от външния вид на Ленивеца и го определили като много грозно животно.

Характерни белези на Ленивец

Ленивецът не е голямо животно, то е дълго около 60 сантиметра и тежи около 6 килограма. Ленивецът прилича на маймуна - той е с много дълги крайници и не особено голяма глава. Ленивецът има дълга гъста козина, а опашката, която е много къса, не се вижда от козината по тялото. Малките уши и малките очи на Ленивеца почти не се виждат. Муцуната на Ленивеца изглежда така, все едно животното през цялото време се усмихва. Козината на Ленивец расте в посока, обратна на посоката на растеж на козината при останалите животни. Козината на Ленивец расте от корема към гръбнака и благодарение на това по време на дъжд водата се стича лесно от тялото на висящото на клон животно. Козината на Ленивец е кафеникава като клоните на дърветата и го скрива от хищници.

С какво се храни Ленивец

Ленивци

Ленивец се храни с листата и цветовете на тропическите дървета, а също така с плодове и дори с дребни животинки като гущери. Ленивец обича и насекоми. Стомахът на Ленивец има две части и всяка от тях е разделена на камери. Благодарение на това Ленивец може да извлича максимум хранителни вещества от листата и цветовете, с които се храни. Ленивец лесно понася периодите на гладуване за разлика от други тревопасни бозайници.

Размножаване на Ленивец

Ленивец се размножава на дърветата. Тези животни нямат любовен период и се чифтосват през цялата година. Бременността трае от 6 месеца до 1 година и майката ражда на височина над 30 метра от земята, като виси само на предните си лапи. Малкото веднага се изкатерва до гърдите ѝ, тя прегризва пъпната връв и увисва отново на четирите си крайника. Винаги се ражда само едно малко, което става самостоятелно към десетия си месец. След третата си година Ленивец вече е полово зрял. Тези животни водят самотен начин на живот и търсят компания само по време на любовните игри.

Любопитни факти за Ленивец

Най-интересно в Ленивеца не е външният му вид, а органите му, които по нищо не приличат на тези на останалите бозайници. Зъбите му, например, са без корени и са еднакви по форма и по размер. Само двупръстите Ленивци имат по два кучешки зъба. Ленивецът не вижда добре и не чува добре. Мозъкът на Ленивец е доста примитивен, тъй като това животно води необичаен начин на живот. Черният дроб на Ленивец е разположен близо до гърба, а далакът се намира отдясно, за разлика от далака на всички бозайници.

Трахеята на Ленивец напомня по формата си спирала. Органите на Ленивец, както и местоположението им в тялото са променени, защото той постоянно виси с главата надолу. Стомахът и червата на Ленивец са гигантски, а пикочният му мехур е с огромни размери и опира в диафрагмата. Това се обяснява с начина, по който живее Ленивец.

Ленивецът се придвижва по клоните на дърветата, като виси на тях. Пръстите на Ленивец са много дълги и са сраснати помежду си по цялата им дължина. На края на всеки пръст има огромен извит нокът. С помощта на тези нокти Ленивец се захваща за клоните като с кука и виси от тях надолу с главата.

Ленивец не може да прави бързи или резки движения. Това животно не може да се люлее на клоните. Всяко действие на Ленивец е много бавно. Благодарение на 9-те прешлена на шията си Ленивец върти главата си на 180 градуса с лекота.

Тъй като Ленивец е много бавен, обмяната на веществата му е много забавена. Температурата на Ленивец е около 30 градуса и може да пада до 24 градуса. Храната се придвижва през храносмилателната система на Ленивец за около седмица. В стомаха на Ленивец живеят симбиотични бактерии, които смилат храната.

Ленивец

Ленивец спи около 10 часа на денонощие.

Ленивците са били изтребвани още от индианците в Южна Америка заради вкусното месо и козината, от която се правили постелки за седла, а след това и от европейците. Това, което запазило уникалното животно, бил фактът, че и индианците, и европейците трудно можели да открият ленивец. Липсата на звуци и маскировъчният цвят на козината добре прикриват Ленивец освен това е трудно да се уцели животното в клоните на дърветата. А дори когато Ленивец бъде убит, той остава да виси на дървото, закачен с ноктите си за клона. Днес много Ленивци загиват, ударени от електрически ток, тъй като мислят жиците за клони и се катерят по тях.

Ленивецът, отгледан от хора, се привързва към тях и постоянно иска да го гушкат.

Интересен факт е, че Ленивец върши естествените си нужди не на дърветата, а на земята. Но там е прекалено опасно за него, тъй като той не може да се придвижва по равна повърхност. Когато е на земята, Ленивец лежи по корем и се придърпва напред. Дългите нокти му пречат да получи стабилна опора. Когато Ленивец трябва да слезе до земята, това е трудно и рисковано пътешествие, тъй като той обикновено виси на около 40 метра над земята.

Затова Ленивец слиза от дървото само веднъж седмично, и почиства след себе си, като закопава всичко в земята.

Въпреки че е бавен на дърветата и на земята, Ленивец се справя добре с плуването. При наводнение Ленивецът прекосява големи разстояния с плуване и развива скорост до 4 километра в час. След такова плуване обикновено в козината на Ленивец започват да се разпространяват водорасли и тъй като тя е толкова гъста, че не може да изсъхне бързо, става зелена на цвят.

Ленивец става лесна плячка за хищници, които се катерят по дърветата, както и за хищни птици. Те просто избутват Ленивец от клона и той пада от огромна височина на земята, без да може да се защити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest