Слоновете погребват починалите си събратя

Слонове

Слоновете, известни като най-едрите сухоземни бозайници, приличат на хората в много отношения. Освен по добре развития си мозък, слоновете приличат на хората и по отношенията им към техните събратя в стадото, което винаги поема грижата за малките и болните.

Слонското стадо никога не изоставя прекалено болно или ранено слонче, а се опитва с всички сили да му помогне. Ако малко слонче е паднало в някакъв трап и не може да излезе, всички слоници се опитват да обединят усилията си, за да го извадят, и в повечето случаи успяват.

В стадото слониците са водещи, тъй като там цари матриархат. Основен водач на слонското стадо е най-старата и опитна женска, която знае къде има вода по време на сухия период и в продължение на дни води стадото, за да стигнат всички до мястото за водопой.

Ако някой от слоновете в стадото падне, другите веднага го покриват с клони, за да го защитят от лъчите на палещото слънце. За да не се дехидратира раненият или болният слон, останалите се редуват да му носят вода, с която го поддържат, докато се възстанови. Това не е лека задача, тъй като един слон може да оцелее на ден с около сто литра вода.

Слонче

Ако все пак раненият или болният слон не може да се възстанови и почине, останалите слонове остават около него в продължение на три дни, дори това да се случва по време на най-сухия период и да няма никъде наоколо вода за тях.

Три дни слоновете се опитват да реанимират загиналия си събрат, като се опитват да го повдигат с хоботите и бивните си. След като преминат трите дни опити, слоновете най-накрая разбират, че са безсилни да направят каквото и да е.

Тогава погребват починалия слон, като го покриват с голямо количество земя или пясък, а отгоре го покриват с трева и клони на дървета. Когато отново минават през мястото, където е погребан техният събрат, слоновете от стадото винаги отиват до гроба му.

Когато обаче някой слон е твърде стар и просто отказва да тръгне със стадото, за да търси вода, той остава напълно сам. Ако не се излее проливен дъжд, който да спаси стария слон, той загива и става плячка за чакали и други лешоядни животни.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати