Индийска пръчица

Индийска пръчица

Любителите на нестандартните домашни любимци имат много причини да си вземат за отглеждане индийска пръчица. Малко са обаче хората, които, чувайки името на това странно насекомо, не си мислят за някоя екзотична подправка от далечната азиатска страна.

Индийските пръчици са широко разпространени в Южна Индия, Шри Ланка и Сейшелските острови. Телата им изключително много наподобяват на суха клонка. Това им служи перфектно срещу хищници, защото застанат ли неподвижно, те са почти неразличими в дивата природа сред всичките сухи листа и клони на дърветата, сред които живеят.

Въпреки далечната си родина индийската пръчица става все по-предпочитан домашен любимец сред европейските любители на терариумните животни. Насекомите са непретенциозни за отглеждане. Нямат специфични изисквания за площ, температура или много скъпа храна. Този вид домашен любимец е идеален за хора, които нямат възможност да разхождат куче или да се грижат за котка.

Индийските пръчици имат сиво-кафеникава или зеленикава окраска. Имат червено оцветена вдлъбнатинка в основата на предното краче. На размер достигат до 10 сантиметра.

Този вид насекомо живее по дърветата, така че когато приготвяте терариума, в който ще живее, сложете дървено пънче, което е по-голямо на височина, отколкото на широчина. Аквариумът, в който ще живее насекомото, трябва да е с обем поне 25 литра.

Покрийте го с мрежест капак. Застелете го с мъх или обикновена почва. Дебелината на сместа трябва да е не повече от 7 сантиметра. Декорацията включва клонки, живи растения, където насекомите ще намират укритие и възможност да се катерят.

Насекомо Индийска пръчица

Поддържайте температурата в терариума не повече от 26 градуса. Насекомите се хранят с листа от малина, липа, бръшлян, глог, роза, къпина, люляк, традесканция, птичи дрян, маруля - все растения, до които имате лесен достъп. Животинките не изискват сложни или скъпо струващи храни, което ги прави лесни и приятни за отглеждане.

Животът на индийските пръчици е не повече от година, но те лесно могат да се развъждат и в домашни условия. Женските снасят яйца, а мъжките ги оплождат. След шест месеца се излюпват малките, познати като нимфи. След още четири месеца малките са напълно развити и полово зрели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати