За първи път заснеха Омура – най-редкия кит

Кит

След дълги години на издирване морски биолози най-накрая успяха да заснемат смятания до скоро за неуловим кит от вида Oмура. Огромният морски бозайник е най-редкият представител на вида си и учените не знаят почти нищо за него.

Уникалните кадри са направени покрай бреговете на остров Мадагаскар в Южната част на Африка. Доскоро биолозите не знаеха какво е и точното местообитание на Омурите. Учените не смятаха, че тихоокеанските води са дом на огромните морски бозайници.

През годините едва малцина са хората, имали възможност да видят Омура на живо. Получавали сме много сигнали, но нито един от тях не беше потвърден, казва Серхио Салваторе от Института по опазване на околната среда в Сидни, Австралия и ръководител на специално изследване, посветено на разбулване на загадката около омурите.

Те се появяват единствено в отдалечените региони и трудно се виждат в морето, защото специфичният им синьо зелен цвят ги прави трудно различими. Смята се, че омурите не достигат повече от 11 метра дължина, казва още Салваторе.

Досега са откривани само осем кита, но те никога не са били изследвани подробно. Повечето от тях са били вече мъртви, когато учените са успявали да се доберат до тях. Седем от откриваните досега Омури са били откривани мъртви на японски китоловни кораби, а един е бил открит изхвърлен на брега на остров Кийлинг.

Видеото, което заснехме край бреговете на Мадагаскар, успя да ни покаже много.Научихме как Омурите комуникират, тяхното поведение и направихме подробен анализ на външния им вид, казва още Салваторе. - Омурите бяха добили почти митичен ореол, но с нашето видео ние показахме на света този толкова впечатляващ и красив представител на животинското царство пред целия свят, казва още изследователят.

Учените били много учудени да срещнат морския бозайник край бреговете на Африка. Преди това те търсили омури в продължение на две години в западния Пасифик, край бреговете на Тайланд и Филипините.

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
виктор
виктор
27.11.2015 17:01
Защо всъщност да е добре това е супер новина
7
0
виктор
виктор
27.11.2015 16:59
Много е добре когато се откриват нови видове.
3
1