Носорог

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Носорог

Носорогът е едро животно, което дължи наименованието си на странния си нос, който завършва с рог. За разлика от всички други видове рогати животни, Носорогът има рог, разположен не на върха на главата му. Съществуват пет вида носорози - явански, суматренски, индийски, черен и бял.

История на Носорог

Смята се, че предците на съвременния Носорог са се появили на планетата ни преди около три милиона години. Днес африканските носорози - черният и белият, обитават саваните и горите, в които няма прекалено много дървета. Те се срещат на юг от Сахара. Индийският носорог живее на полуостров Индостан и предпочита поляните и крайбрежията на реките. Суматренският и яванският носорог навремето обитавали обширни територии в Югоизточна Азия, като границата се очертавала от Индия на запад, от Китай на север и стигала до Малайския архипелаг. Днес тези Носорози могат да се видят на островите Суматра и Борнео, а яванският носорог е изчезнал почти напълно и няколко броя от този вид обитават националния парк Уджунг Кулон на остров Ява. Суматренският и яванският носорог обитават гористи и блатисти местности.

Как изглежда Носорог

Рогът, на който носорогът държи наименованието си, е много особен - той не е изграден от костно вещество, както при другите рогати животни, а от много тънки слоеве кератин. Рогът на носорога се състои от същите вещества, от които се състоят космите, но въпреки това рогът е много твърд. Носорогът с лекота чупи клони с него или при нужда нанася смъртоносен удар на противника. Някои носорози имат не един, а два рога. Когато носорогът е с два рога, единият рог винаги е по-малък. Основният рог може да стига до 60 сантиметра дължина. Най-дългият рог, измерван някога на главата на бял носорог, е бил 158 сантиметра.

Носорогът е висок над метър, понякога той може да достига до метър и половина височина. Теглото му може да достига от два до пет тона. Тялото на носорога е масивно и кръгло, шията му е едра и мощна, на нея има голяма гънка.

Носорози

Главата на носорога е много голяма, крайниците са масивни, но сравнително къси. Крайниците на носорога завършват с три пръста, като на края на всеки пръст има широко копитце. Очите на носорога са тъмни и много малки. Опашката на носорога е тънка и къса, на края ѝ има пухкав тъмен пискюл. Кожата на Носорога е много дебела и груба и е покрита с различни по размер гънки. Кожата му изглежда така, все едно под нея има зрънца. Азиатските видове носорози имат много големи гънки на тялото, от което изглеждат като облечени в рицарски доспехи. Козината на носорога е изразена много слабо, тя расте само на края на ушите им и на края на опашката. Изключение е суматренският носорог, чието тяло е изцяло покрито с рядка кафеникава козина. Останалите видове носорози са със сива кожа.

С какво се храни Носорог

Всички видове носорози се хранят с тревисти растения и само Черният Носорог предпочита да похапва от клоните на храсти и малки дървета. Носорогът много обича да пие вода. Носорогът изяжда до 70 килограма растителност дневно. Стомахът на носорога е устроен така, че може да усвоява полезни части от отровни растения, без при това да се нанася вреда на животното. Белите носорози обичат да пасат на открити поляни от сутрин до вечер.

В зоопаркови условия носорогът се храни с трева и сено. Но това не му е достатъчно, затова в зоопарковете на носорозите се дават и бобови култури, които да запълнят нуждата на организма му от белтъчини. Ако в зоопарка живее черен носорог, в менюто му задължително се включват клони и листа. В зависимост от сезона на носорога трябва да се дават от 50 до 180 литра вода дневно.

Размножаване на Носорог

Женският носорог става полово зрял на 6-7 годишна възраст, мъжкият достига полова зрялост едва на 10-12 годишна възраст. Носорогът няма определен сезон за размножаване. Брачното им поведение е особено. Между съперниците не се водят битки, но женските гонят мъжките, при което проявяват сериозна агресия спрямо тях. Само прекалено упоритите мъжкари успяват да покорят женската. След чифтосването и двамата партньори губят интерес един към друг. След 17-18 месеца женската ражда едно малко, което тежи от 25 до 60 килограма. Десет минути след раждането си малкият носорог вече може да върви. На върха на носа си малкият носорог има подутина, която след време се превръща в рог. Майката храни малкото една година.

Любопитни факти за Носорог

Носорогът живее до 50 години. Най-големият враг на носорога е човекът, тъй като това животно се убива заради рога си. Той се използва в китайската медицина, макар че полезни вещества в него има точно толкова, колкото има в космите. Въпреки това заради уникалните качества, които се приписват на рога на носорога, бракониери и днес убиват носорозите. За да се борят с това, служителите в национални паркове отрязват роговете на носорозите, като не им причиняват болка.

Операцията се провежда в полеви условия, като носорогът се поваля със стреличка, която го упоява, и рогът се отрязва много бързо. След операцията Носорогът се изважда от упойка със специални лекарства и ветеринарите изчакват, за да са сигурни, че животното е добре, и едва тогава го освобождават напълно. Ампутацията на рога не пречи на носорога да живее нормално, но затова пък бракониерите губят изцяло интерес към животно с отрязан рог, тъй като не могат да го продадат. Когато убиват носорог, бракониерите го застрелват, отрязват рога му и оставят тялото на животното, защото не им е необходимо.

Бял носорог

Заради убийствата на носорози в момента има по-малко от хиляда индийски носорога, а от суматренският носорог са останали само няколко екземпляра в дивата природа. Единствената надежда за запазване на вида е развъждането му в зоопаркове. Черният и белият носорог също са пред изчезване. Когато бракониери убиват женски носорог, за да му отрежат рога, обикновено малкото остава до майка си и издава силни звуци, подобни на писък. Често такива сирачета са прибирани от хора и малките много бързо свикват с тях. След като поотраснат, малките се връщат в дивата природа или остават в зоопарк, защото се опитват постоянно да играят на гоненица с осиновителите си, без да разбират, че могат сериозно да ги наранят.

Носорогът обича да се търкаля в прах и кал, за да предпази по този начин кожата си от въздействието на слънчевите лъчи. Много често на гърба на носорозите кацат птици, които търсят в кожата им паразити, с които се хранят.

Носорогът може да плува добре, но предпочита да стои далече от големите реки.

Азиатските видове носорози живеят самотно, африканските са общителни и образуват стада от 3 до 15 животни. Носорозите, които водят самотен начин на живот, пазят територията си, но по време на водопой не атакуват съседите си. Носорозите от едно стадо винаги помагат на свой събрат, който е в беда или е ранен.

Носорогът е със спокоен характер. Той може да пасе цял ден, без да се интересува от това, което се случва наоколо. Носорогът е късоглед и му е трудно да види какво става в околността. Той може да забележи човек от 30 метра разстояние, затова е лесно да се приближиш към него, когато не духа вятър и той не усеща с обонянието си. От това се възползват понякога лъвовете и хиените. Но вятърът помага на носорога да използва обонянието си и долови ли мирис на хищник, той веднага започва да тича, като развива скорост до 30 километра в час.

Когато е ранен или няма възможност да избяга, носорогът става агресивен и се затичва към врага си със скорост от 50 километра в час. Понякога носорогът напада слон и ако слонът е млад, бяга, но ако е възрастен, препречва пътя на препускащото рогато животно. Такава битка винаги свършва с победа за слона. Интересен факт е, че въпреки късогледството си носорогът различава силуетите на тревопасните животни и никога не ги напада.

Опасности от Носорог

Понякога носорогът унищожава големи селскостопански площи с растения, защото навлиза в нивите и изяжда всичко по пътя си. Понякога носорозите не изяждат селскостопанските посеви, а само преминават през тях и ги стъпкват, като ги унищожават напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати