miau.bg»Статии»Животински Свят»Най-умните животни на света

Най-умните животни на света

Шимпанзета

Еволюцията е отделила на всяко живо същество на планетата определена искрица интелигентност. Оставяйки настрана хората с тяхното превъзходство, основано на разума, сред животните има представители, чийто интелект се доближава почти до човешкия. Ето кои са те:

10. Котки

Популярните домашни любимци са невероятни ловци. В менюто им влизат повече от хиляда животински вида, което прави котките най-големия хищник на Земята. Отличителна тяхна черта е приспособимостта. Те лесно научават нови умения, когато от това зависи благоденствието им.

9. Катерици

Малките гризачи имат феноменална памет. Това им качество е основно насочено към складирането и криенето на храна. Доказано е, че само една катерица може да ползва повече от 25 скривалища в различни части на един горски масив.

8. Слонове

Слон

Освен с паметта, слоновете са известни и със сложните семейни и социални контакти, които имат в стадото. При огромните бозайници се забелязва дори емпатия – способността да се съпреживяват емоциите, чувствата и мислите на другите

7. Октоподи

Октоподите, макар и безгръбначни, се нареждат сред най-интелигентните същества на планетата. Когато отиват на лов, те не търсят просто храна, а развиват умели стратегии за намирането й. Могат да решават заплетени проблеми и задачи.

6. Кучета

Най-добрият приятел на човека се характеризира със своята огромна емоционална интелигентност. Тя варира в зависимост от породата. Кучетата лесно се поддават на тренировка и могат да решават сложни задачи и проблеми, когато са поставени пред тях.

5. Китове

Най-големите същества на планетата използват сложна система от звуци за комуникация и се справят изключително добре в решаването на проблеми.

4. Папагали

Папагалите са изключително интелигенти, макар че способността им да говорят не е признак за това. За този вид птици е характерно, че имат голяма памет и могат да се справят с редица проблеми.

Делфини

3. Делфини

Морските бозайници имат едни от най-големите мозъци в животинското царство. Притежават развита комуникация, съзнание и могат да се разпознаят в огледало.

2. Прасета

Научен факт е, че едно напълно развило се прасе има интелигентност сравнима с тази на 4-годишно дете. Прасетата могат да се адаптират към сложни ситуации в околната си среда, защото много лесно научават нови умения.

1. Шимпанзета

Маймуните освен че имат външна прилика с човека, се доближават и с интелекта си до него. Най-силно това е изразено при шимпанзетата. Те могат да манипулират околната среда, за да си създават удобства и комфорт. Също така имат сложни социални взаимоотношения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати