miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Десет любопитни факта за тигрите

Десет любопитни факта за тигрите

Тигър

Лъвът се титулува цар на животните, но най-голямата котка, бродеща по земята, е тигърът. Въпреки това едрият хищник не е толкова популярен, макар и да заслужава внимание.

Някога срещан в почти цяла Азия от Турция и Армения до Тайван, днес тигри живеят само в някои части на Индия, Индокитай и руския Далечен изток.

Ето няколко любопитни факта за тигрите:

1. Само в последните осемдесет години популацията на тигрите от сто хиляди през 1930 година е сведена до три хиляди екземпляра днес.

2. Последно проучване върху хабитатите на бозайниците в Азия е показало, че големите котки са загубили приблизително 93 процента от естествените си местообитания.

3. Тигърът е най-едрият вид от семейството на големите котки. Най-големият представител на вида му, забелязан в дивата природа, имал приблизително три метра и половина дължина, а предполагането му тегло е надвишавало 400 килограма.

4. Изследване на учени от Държавния университет в Куинсланд, Австралия върху поведението на дивите кози установило, че единственото нещо, което плаши инатливите животни, е миризмата, излъчвана от екскрементите на тигър.

Бял Тигър

5. Шарлот Бронте, авторката на бестселъра Джейн Еър, имала котка, която се казвала Тигър.

6. Два са филмите, които са имали думата тигър в заглавието и са печелили награди Оскар от филмовата академия. През 1973 лентата Спасете тигъра е наградена за най-добър филм, а през 2000 година Тигър и дракон печели четири статуетки.

7. Истинските имена на голф звездата Тайгър (тигър на английски) Уудс са Елдрик Тонт.

8. Макар и жестоко преследван и избиван, тигърът се смята за национално животно и държавен символ на Бангладеш, Индия, Виетнам и Малайзия. Изключение прави Южна Корея, но там последният тигър е убит по време на японската окупация в страната.

9. Освен козината на тигъра и самата му кожа е изпъстрена с райетата, които всички са свикнали да виждат.

10. Саблезъбият тигър не е прародител на тигъра. Праисторическото животно всъщност е древна, свръх голяма и кръвожадна котка, родственик на един от най-разпространените домашни любимци – котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати